Le Vent du Nord – Têtu

Borealis Records BCD236

Têtu
(Borealis Records BCD236)

Op het jongste festival te Dranouter gaf de muziekgroep Le Vent du Nord uit Québec een der meest gewaardeerde concerten op het grote podium. Het enthousiasme van hun spelen en zingen sloeg meteen over op het publiek. Resultaat: een feest!
Wie dat heeft gemist krijgt een nieuwe kans. De groep komt deze maand terug naar onze contreien. Op 12 november speelt hij te Brussel, op 13 november te Utrecht, en de week daarop volgen nog concerten te Beveren, Evergem, Lokeren en Leuven. Het programma dat ze spelen bevat vooral nummers uit hun meest recente cd: Têtu.
Die cd laat opnieuw de groep in zijn diverse aspecten horen. Zowel in zangnummers als in instrumentale nummers klinkt de groep erg goed. Elk van de leden is, naast instrumentalist, ook zanger. Soms zingen ze solo, soms samen. In één nummer, Forillon, zingt voor het eerst op een cd van Le vent du Nord een gastzanger mee, met name muzikant Steve Boulay die hen het nummer aanreikte. Zoals gebruikelijk in traditionele liederen wordt vaak een zin solo voorgezongen die onmiddellijk door de anderen in groep wordt herhaald. Zo hoor je in meerdere nummers duidelijk de invloed uit Bretagne die in de muziekscène van Québec erg groot is.
De cd bevat ook aardig wat nieuwe chansons, onder meer geschreven door Nicolas Boulerice, draailierspeler, pianist en trommelaar bij de groep. De bijzondere taalpolitieke situatie van Québec, als hoofdzakelijk Franstalige provincie binnen het grote Engelstalige Canada, is een duidelijke inspiratiebron. Ook van Boulerice is de ’turlute’ La marche des Iriquois. Dat is een typisch Québecse zangstijl met enkel klanken, geen woorden. Tussen haakjes: die Nicolas Boulerice bracht recentelijk ook een solo chansonplaat uit, Maison de bois, met zelf geschreven nummers.
De violist en virtuoze voetpercussionist van de groep, Olivier Demers, is tevens componist van enkele instrumentale nummers en zorgde voor de muzikale bewerking van de traditionals. Réjean Brunet, een enthousiaste trekzakspeler, speelt ook bas en mondharp. Op dat laatste instrument speelt hij mooie inleidingen bij enkele chansons. Vierde groepslid is gitarist Simon Beaudry die ook bouzouki speelt.
Le Vent du Nord is een groep die de huidige folk- en chansonwereld van Québec in zijn diversiteit laat horen. Dat zij op het Adisq-gala met deze cd een ‘Félix’ wonnen, vergelijkbaar met een ‘Edison’ in Nederland of een ‘Mia’ in Vlaanderen, verwondert ons geenszins. Têtu is een cd die veel luisteraars verdient.

Scroll naar boven