Legiana Collective – Wicked light

Wicked light
()

Het vanuit Amsterdam opererende Legiana Collective is een wereldmuziekgroep die bestaat uit vier vrouwen en vijf mannen. Grotendeels van Nederlandse komaf, maar ook met Spaans, Italiaans en Deens bloed in de aderen. Het instrumentarium omvat onder andere cello, viool, autoharp, banjogitaar, mandoline, trekharmonica, trompet, contrabas en slagwerk. De meerstemmige zang is belangrijk voor het geluid van de band, de teksten van de liederen zijn voornamelijk poëtisch en algemene sfeer losjes en uitbundig.

Met Wicked light brengt het collectief z’n tweede cd uit, als opvolger van het in 2020 verschenen Artège. De nadruk ligt bij Wicked light op West-Europese muziek, maar ook Oost-Europa, Mexico en Afrika komen voorbij. Maar is natuurlijk ook ruimte voor verstilde momenten.
Het merendeel van de opgenomen tracks zijn eigen composities van Annelies Jonkers, en van ‘Ari Ari’. Er is een Georgische traditional en ook een Nederlands volkslied: ’t Viel een hemels dauwe, bij mij vooral bekend in de uitvoering van de Vlaamse groep Rum. Die van Legiana Collective mag er zeker zijn.

De opnames voor de cd werden gemaakt in Nederland (Nuland) en in Frankrijk ( Peyrache Vercheny) door Teun van Lange, die er een levendig geheel van wist te maken, waarin de instrumenten en de stemmen goed te onderscheiden zijn. Persoonlijke favorieten zijn opener Alas negras, Quand la lune en afsluiter The sea.
Op een uitvouwbaar inlegvel staan alle teksten afgedrukt, verluchtigd bij elk nummer met een ‘houtsnede’ van de hand van bandlid Laura Verstappen. Ook maakte zij de tekening die de voorkant van het kartonnen cd-hoesje siert.

Legiana Collective werkte kort geleden samen met het Georgische Trio Mandili, wat onder meer resulteerde in een op YouTube veel bekeken video van ’t Smidje (bekend van Laïs). Leuk om drie jonge Georgische vrouwen een lage landen lied te horen zingen, samen met een kleurrijk muziekgezelschap dat in onze hoofdstad resideert!

Website: www.legianacollective.com

Scroll naar boven