Lenny Laroux – Kloosterlaan

Kloosterlaan
(Silvox Records, sil 456)

Met het overlijden medio 2022 van Ben van der Tier, die zich als artiestennaam Lenny Laroux had aangemeten, is niet alleen een creatieve muzikant heengegaan, maar ook een bevlogen en betrokken mens. Naast dat hij veel moeite deed om zijn muzikale inzichten en kunnen te delen met anderen, stelde hij zich ook kamerraadschappelijk op naar eenieder die zich geïnteresseerd of verwant toonde. Zo stelde hij een cd samen met Nederlandse cajun en zydeco bands (Et toi, amigo), verzorgde een radioprogramma voor de Concertzender, en maakte de Utrechtse popgeschiedenis toegankelijk via het YouTube kanaal Utalpo.

Al vanaf zijn achtste jaar maakte Ben muziek in talloze bandjes. Serieus werd het met de Nederlandstalige popgroep De Neus, waarmee hij een live-cd en drie singels maakte en aan de hitparade mocht ruiken. Toen de doorbraak niet kwam, besloot hij te gaan voor muziek die écht zijn interesse had. Hij leerde trekharmonica spelen. Allez Mama werd van de grond getild en de worldbeat zydeco was geboren. De groep oogstte succes. Artrose gooide het nodige roet in het eten, maar Ben – die inmiddels Lenny was geworden – liet zich niet uit het veld slaan. Niet alleen kreeg Allez Mama een doorstart, Lenny liet zijn spirituele kant zien en horen in de groep Laroux, die qua bezetting zowat eender was als Allez Mama. Laroux werd een eclectisch geheel, waarin plaats was voor veel smaken en kleuren, onder andere folk.

Voordat Lenny Laroux overleed, had hij de sterke wens om nog een cd te maken, ondanks zijn afnemende gezondheid. Dat resulteerde in Kloosterlaan, waarop acht nummers bijeen zijn gebracht die allen een verschillende achtergrond kennen. Toch vormen ze samen een geheel. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan Erik van Es, al geruime tijd bassist bij Laroux. Erik is betrokken geweest bij het gehele proces en heeft twee van de nummers op de cd (deels) opgenomen in zijn eigen Des Soundstudio.

Opener Mala fatra is wellicht het meest illustratief van de muzikale ontwikkeling die Lenny doormaakte. Spiritueel, maar zeer melodieus en met een duidelijk folk element. Als de stad ontwaakt staat in zijn oorspronkelijke vorm op de Laroux cd Liever een pallieter. Deze nieuwe opname, door de meest recente bezetting van Laroux opgenomen, klinkt intiemer en passender. Het nummer Cést la vie was eerder enkel verkrijgbaar op de Raamsdonkveer Festival-cd Ferse boogaloo. Vlak voor zijn overlijden nam Lenny Laroux het nummer opnieuw op in de Dessound Studio. De viool werd door Bert Smits ingespeeld in de Silvox Studio. De Kloosterlaan is de straat waar Ben van der Tier opgroeide. Het gelijknamige nummer herbergt een gedicht dat wordt voorgedragen op het instrumentale nummer Wals voor een dag, tevens te vinden op de cd Gekanteld gras.

Kees de gashond is rijker geïnstrumenteerd te vinden op de cd Tussen de buien door. Op Kloosterlaan werd gekozen voor een kleinere bezetting en een iets aangepast arrangement. Grand bayo is oud Allez mama repertoire en staat op de cd Zi zo zydeco. Hier hoor je een live radio-opname, recent aangevuld met extra zang, gitaar en ukelele. Kom maar bij mij stond eerst als Als je voelt dat je valt op de cd De dubbele kick van Allez Mama. Ook hier werd gekozen voor een versoberde versie. Afsluiter Ga pa tarna 2 is een herinterpretatie van het laatste nummer van de cd Tussen de buien door.

Kloosterlaan is een waardig afscheid van Lenny Laroux en natuurlijk van Ben. Zijn stem was door invloed van de ziekte (kanker) iets kwetsbaarder geworden. Dat geeft echter een sterke sensitiviteit. Ik ben niet gelovig, maar ik hoop desondanks dat de ‘wens’ van Lenny uit is gekomen: dat hij daarboven muziek zit te maken met Jan Rot en Hennie Vrienten.

De cd is te bestellen via

Scroll naar boven