Leon Rosselson – Chronicling the times

(PM Press/Free dirt records DIRT-0108)

In 2024 wordt hij 90 jaar. Enige tijd geleden stopte hij met het opnemen van nieuw werk voor cd, maar regelmatig verschijnt er op het web toch wat nieuw of herzien werk. Dat laatste geldt voor Chronicling the times, een overzichts-cd uit de meer dan zestigjarige carrière van Leon Rosselson, dé Britse politieke songwriter.

Hij koos zelf zeventien illustere songs uit die ijkpunten in zijn loopbaan markeren, of een sociaal-maatschappelijke gebeurtenis illustreren.  Gekende songs dus van Rosselson als She was crazy, he was mad, The ballad of a Spycatcher, Across the hills, Bringing the news from nowhere en uiteraard The world turned upside down. Zoals bij elke selectie vraag je af waarom dit of dat lied niet is verkozen, maar Chronicling the times is géén best of, maar een persoonlijke keuze. Daarom niet verrassend dat er ook minder gekende songs als Flower power=bread  of The ghost of Georges Brassens op staan.

Op een viertal eerder verschenen verzamelalbums en de box The world turned upside down-Rosselsongs 1960-2010 en op een aantal reguliere albums kon je al herbewerkingen van eerder opgenomen werk terugvinden. In het tekstboekje vind je alle teksten en een korte situatieschets over het lied. Verwezen wordt soms naar waar de originele opname op verscheen, maar vermeldt niet waar de nieuwe versie vandaan komt.

Voor volgers van Rosselson is deze cd wellicht overbodig, maar voor anderen is het een prima kennismaking met een zes decennium lange loopbaan in al zijn facetten met kritische noten, geestige, scherpe, satirische liederen, maar eveneens ontwapenende visies op gebeurtenissen. 

De conclusie bij de persmap kan ik dan ook geheel onderschrijven: ‘for your musical enjoyment and political enlightenment’.

Scroll naar boven