Les Amazones d’Afrique – Amazones power

Amazones power
(Real World)

Les Amazones d’Afrique is een collectief van Afrikaanse zangeressen, opgericht in Bamako zo’n zes jaar geleden met als stimulerende krachten onder meer Oumou Sangare, Mariam Doumbia en Mamani Keita. Je zou het een muzikale vrouwvriendelijke protestgroep kunnen noemen, met als doel gelijke rechten voor vrouwen in een nog sterk mannelijk gedomineerde mannencultuur in Afrika.
Dat doen ze door middel van het eveneens moderniseren van de (West) Afrikaanse muziek. Drie jaar geleden verscheen het debuut Republique AMAZON.
Verwacht geen geijkte Afropop, woestijnblues, griot melodieën en dergelijke, maar veeleer eigentijds verklankte melodieën met electro/techno, funk, rap en R&B invloeden. Drumcomputers nemen het over van de talkingdrum en de djembe en synthesizers en elektronica vervangen de kora en de N’goni ba. Vooral de tracks met Manami Keita bevatten de moderne ritmen en sounds.
Wanneer Rokia Koné in het geluid voorkomt, klinken de ritmen wat meer vertrouwd en hoor je wat vaker een authentiek instrument. Maar vooral de (samen)zang van de vrouwen is kenmerkend voor wat we van de Malinese formaties gewoon zijn. Op Timbuktu gaat Keita een duet aan met Amadou Dembele en doet dat over in Dogon.
De teksten zullen ongetwijfeld kritisch, veranderingsgezind en strijdbaar zijn, maar bij ons recensie-exemplaar ontbrak elke toevoeging op de tracks, dus ook geen (vertaalde) teksten. We kunnen dan ook niet de muzikale ondersteuners noemen.
Vooruitstrevende, afwijkende girl power uit West Afrika voor liefhebbers van moderne (west) Afrikaanse technopop.

Scroll naar boven