Les chansons de Prévert 1934-1962

Jacques Prévert (1900-1977) was een der populairste Franse dichters in de vorige eeuw. De man was ook toneelauteur en scenarioschrijver. De veertigste verjaardag van zijn sterfdag was weer een gelegenheid voor uitgevers om werk van hem opnieuw uit te brengen.

Veel van zijn verzen werden op muziek gezet en door belangrijke chansonniers en chansonnière gezongen. Chansons op tekst van Jacques Prévert behoren tot het collectieve chanson-erfgoed. Alhoewel reeds vijfentwintig jaar geleden een zesvoudige cd-koffer met 175 opnames werd uitgebracht door Universal, zijn dit jaar weer enkele Prévert-compilaties verschenen.
Een merkwaardige uitgave is de 3-cd box bij Frémeaux & Associés. Hij bevat 83 opnames en een Frans-Engels inlegboekje geeft duiding bij de auteur en zijn liederen. Uiteraard zijn veel klassiekers uit zijn oeuvre hier voor de zoveelste keer te horen, maar ook meerdere nummers (een twintigtal) staan niet op de ruime box uit 1992.
Les Frères Jacques, die in aantal liederen wellicht de belangrijkste vertolkers zijn geweest van Prévert, zingen hier 13 nummers. Andere klassieke Prévert-vertolkers zijn Marianne Oswald, Yves Montand, Juliette Gréco. Maar ook minder bekende nummers en vertolkers staan op deze schijfjes. Zo’n ruime compilatie laat enkele liederen ook in verschillende versies horen. Zo wordt Embrasse-moi, het eerste Prévert-chanson dat op plaat werd gezet door Florelle in 1934, hier ook vertolkt door Marianne Oswald, Edith Piaf en Juliette Gréco.
Een ander meervoudig te horen nummer is Les feuilles mortes, op muziek gezet door Joseph Kosma (die overigens de belangrijkste componist is van Préverts poëzie). Als Autumn leaves werd het wereldwijd een jazz-standard. Naast de eerste en sublieme vertolking door Cora Vaucaire wordt het ook gezongen door Yves Montand en Juliette Gréco in het Frans, door Jo Strafford in het Engels en door Edith Piaf in een tweetalige versie.
Het aangrijpende anti-oorlogslied Barbara wordt bijzonder mooi gezongen door Mouloudji en even mooi voorgedragen door Yves Montand.
Andere vertolkers op deze box zijn onder meer Marlène Dietrich, Colette Renard, Germaine Montero, Marie Laforêt, Tino Rossi, Zizi Jeanmaire, teveel om ze alle op te noemen. Het allerlaatste nummer op deze verzameling is niet van Prévert zelf. Het is de mooie ode aan Les feuilles mortes die Serge Gainsbourg al vroeg in zijn carrière zong: La chanson de Prévert.

Scroll naar boven