Les Freres Herrou – Beilhadeg er Releg

Beilhadeg er Releg
(FH01)

Harpduo’s zijn niet onbekend in Bretagne. De broers Queffeleant vormden jarenlang de kern van de groep An Triskell en uit recentere periode stamt het duo Sedrenn. De appel viel niet ver van de boom bij Jean en Mikael Herrou. Moeder is Violaine Mayor, toonaangevend harpiste op de bronssnarige harp in Bretagne en vader is muzikant en harpbouwer Joël Herrou. Al eerder hadden de toen nog jongere broers al een gastrol op een cd van Mayor. Op respectievelijk 19 en 16 jarige leeftijd is Beilhadeg er Releg het echte debuut.
Het is een qua speelduur erg lange cd. Wellicht té lang, want de afwisseling is niet erg groot, ondanks de diverse dansmelodieën. Enerzijds komt dit doordat er nog al wat Gwerziou worden gespeeld (lange en langzame balladen). De begeleiding is hierin vrij sober en efficiënt, maar sterk gelijkend. De stem van Jean, toch belangrijk in vrij gedragen liederen, vind ik weinig aansprekend. Het hangt nog net tussen een jong volwassen en puberstem in. Mogelijk dat de leeftijd hier een rijpende rol speelt.
Een tweede bezwaar tegen de cd is de opnamekwaliteit. Sowieso is het (be)spelen van de stalen- of bronssnarige harpen een crime met hun galm en doordenderende sustain, maar dat beheersen de broers wel. Het opnemen van die brij geluiden is een andere kwestie. En het komt op mij over als één muur aan klanken, met weinig transparantie, diepte en kleur. Deels is de cd opgenomen in de abdij van Releq, terwijl naar mijn idee een droge, directe opname zonder die natuurlijke galm beter was geweest.
Dat het niet alleen kommer en kwel is bewijzen de broers in de paar tracks die sprankelen, zoals het heerlijke flonkerende The templehouse, een medley met als afsluiter een fraai gespeelde Drowsy Maggie.  Volgens mij ligt daar de kracht van de twee jonge muzikanten en niet in vocalen. Soms knap, zoals in het veel te lange stapellied An Rannou, een gwerz van over de tien minuten wat op cd geenszins tot zijn recht komt.
In de afsluitende Suite gavotte de Calanhel, een suite bestaande uit drie delen en gecomponeerd door de broers, verzorgt Violaine Mayor een vocale bijdrage en pa Herrou een op bodhran. Dan hoor je de ervaring, het gerijpte dat de broers nog node missen. Kwaliteit en potentie hebben ze zeker en je moet ooit beginnen. Bewustere keuzes hadden dit debuut sterker kunnen laten uitvallen.

Scroll naar boven