Les Ramoneurs de Menhirs – Breizh Anok

Breizh Anok
(Coop Breizh)

Tien jaar, vier albums met Bretonse anarchie… Wat een heerlijke herrie. Dat geldt voor de punkfolkrockers van Les Ramoneurs de Menhirs. Snoeiharde vervormde elektrische gitaar (Loran), gekoppeld aan het duo bombarde (Eric Gorce) en biniou koz – de Bretonse doedelzak – (Richard Bevillon) en de typische stem van Gwenael Kere (zowel traditioneel als grunge) vormen de kern van de formatie. Ze laten zich op hun albums regelmatig bijstaan door gastmusici. Dat daarbij Bretonse iconen als Gilles Servat en Louise Ebrel horen, zegt al genoeg over het respect dat de ‘traditionalisten’ hebben voor deze eigentijdse herriemachine.
Het viertal brengt op de vierde schijf Breizhanok hedendaagse celticpunk bewerkingen van traditionals: zowel Bretonse als wat ze zelf anarcho-punk noemen. Die twee nummers, Sucks en Fuck the system, zijn de enige twee in het Engels gezongen liederen. Ze refereren dan ook meer aan de Sex Pistols dan aan zeg maar Alan Stivell. En tekstueel net zo opruiend als de Britse vakbroeders overigens. Opener Dit ha tan zal je  herkennen als een van de stevigste liederen van folkrockers Tri Yann. La Ramoneurs doet daar nog een schepje bovenop. Bell’A.R.B is een bewerking en hertaling van het partizanenlied Bella Ciao met een Bretonse dans als intermezzo. Uit dit lied, maar eveneens het anti nazi-lied Pocherie maak je de maatschappelijke betrokkenheid van het kwartet op. Vermeldenswaard is nog Pach-punk, deels gebaseerd op een overgeleverd leid van de Souers Goadec, waarbij een van de kinderen –Louise Ebrel – de vocalen verzorgt. Andere gast is Bagad Bro Kemperle.
Het spettert, knalt, explodeert op BreizhAnok. En toch is het geen pure herrie: de muziek is zeer gestructureerd, zelfs melodieus met soms aanstekelijk mee te zingen refreinen. Ze doet ook geen afbreuk aan de traditie, maar bouwt er op voort. Zelfs het kenmerkende kan ha diskan wordt geïntegreerd in de songs. Dat het niet alleen bij uw recensent in de smaak valt blijkt bijvoorbeeld uit de uitgebreide speellijst. Menig folk- én popgroep zou er jaloers van worden. Is er nog een folkfeestje in de lage landen? Nodig Les Ramoneurs de Menhirs eens uit…

Scroll naar boven