Les Voisins Trio – Lendemain de vielle

Lendemain de vielle
(www.lesvoisins-folk.be, eigen beheer)

Diep in de Ardennen wisten Adrien Raskin (klassieke gitaar, zang) en Laurent Cajot (folkgitaar, zang) elkaar reeds in hun kindertijd aan te steken met de muziekmicrobe. Jarenlang knutselden ze met gitaren en stemmen aan een repertoire waarvoor ze hun oor te luisteren legden in de rijke Franstalige liedtraditie, en daarbij ook graag speuren in de Anthologie de la chanson Française (1994).
Voor de interpretatie ervan laten ze zich hierbij inspireren door legendarische voorgangers als Malicorne (Le chant des livrées, Landry), Mélusine (La belle Françoise, La surveille de mes noces) en het iets minder bekende Maluzerne (Prends garde au loup). Hoewel de, vooral Franse, traditionele nummers hen dus ter ore kwamen via het repertoire van de drie ‘emmen’ trapten ze niet in de val om zich op de ‘hitjes’ van deze pioniers te storten.
Met Le meunier et le diable (dat ze leerden kennen via het album Un peu d’ci un peu d’ca (2006) van Duo Nicolas Boulerice & Olivier Demers) maken ze heel even de overvaart naar Quebec. Af en toe gaat het ook zuiver a capella, zoals in Au chant de l’alouette. Hun goeie smaak blijkt ook uit de bravoure waarmee ze de bourree Le Papillon aanpakken. Eén traditionele tekst Vivent les Auvergnat onderging een grondiger make-over, onder meer door een nieuw melodiejasje aangemeten te krijgen.
Ter verrijking van de instrumentale klankkleur vormen ze sinds enige tijd een trio met Willy Wafflard op draailier, waarbij hij erin slaagt de fragiliteit van de frivole gitaarklanken (die tenslotte ook het keurmerk vormen van de buren) niet te oversp(o)elen. Gezien hij eveneens aardig met zijn stem uit de voeten kan, komt dit de vocale harmonieën nog meer ten goede. Een meerwaarde dus voor de luisteraar, maar ontegensprekelijk ook voor het dansend publiek.
Het recept is dus even ‘eenvoudig’ als efficiënt. Melodieuze inzetten, waarbij de draailier ook de (dans)ritmiek beklemtoont, gaan over in gezongen refreinen met legato begeleiding door Wafflard. Samen bewijzen ze dat, onder de vele interessante wegen die kunnen bewandeld worden om met traditioneel materiaal om te gaan, ook de door hen ingeslagen weg kan blijven staan als een huis.

Scroll naar boven