Liedjes van vroeger voor kinderen van nu

KInderliedjes

Begin 2015 startten drie leden van Tjane een nieuw project onder de titel Liedjes van vroeger voor kinderen van nu. Voor Nele Martens (zang), Jenny van Diggelen (tin whistle, dwarsfluit, blokfluit) en Guy Roelofs (bouzouki, nyckelharpa, gitaar, percussie) bleken kinderliedjes een belangrijk onderdeel van hun leven te zijn geworden, Nele als moeder, en Jenny en Guy als oma en opa.

 

Guy: ‘We vinden het leuk om met de kinderen te zingen en te spelen. Wat opviel was, dat het tempo op veel kinder-cd’s veel te hoog is. Dat is erg jammer, want kinderliedjes zijn vooral leuk om mee te zingen. Als de kleintjes het niet bij kunnen houden, schiet het toch zijn doel voorbij… Daarom spelen we de nummers wat langzamer. Ook was de mogelijkheid tot het ‘ver-folken’ van dit repertoire aantrekkelijk voor ons. Kinderliedjes zijn eigenlijk het enige gedeelte van de traditionele muziek van de Lage Landen dat nog als ‘levende traditie’ aangemerkt kan worden’.

Het drietal gaat er geen cd van maken. Alle liedjes komen gratis ter beschikking voor eenieder die het leuk vindt om de liedjes te luisteren. Op Facebook komt van elk nummer een filmpje met muziek, en de tekst in beeld, zodat je de tekst makkelijk mee kunt zingen. Op een website staat het zelfde filmpje met aanvullende informatie. Bladmuziek, achtergrondinformatie, en mp3’s zijn daar te vinden. Op Vimeo staan alle filmpjes bij elkaar.

Guy: ‘Op het einde van het jaar hebben we veertig liedjes opgenomen – sommige bekend, sommige wat minder. Ons doel is simpel: we hopen dat mensen de liedjes gaan gebruiken om met kinderen te gaan zingen! De enige manier om dit te laten slagen is als iedereen die het project leuk vindt het deelt op Facebook of andere sociale media. Hoe meer zielen die zingen, hoe meer vreugd’.

Scroll naar boven