Lieven Tavernier – Eerste sneeuw

LievenTavernier_6b

Lieven Tavernier behoort tot de meest talentrijke liedjesschrijvers in Vlaanderen. Dat talent is nu vereeuwigd in een boek. Uitgeverij Lannoo gaf onder de titel Eerste sneeuw – de titel van één van zijn meest gewaardeerde chansons, onlangs opnieuw verkozen tot een der beste Belgische liedjes door de radio1-luisteraars – een fraai, ingebonden boek uit.
Onder de titel staat nog vermeld: alle liedteksten met exclusieve cd. Maar er is meer te lezen in het boek dan de liedteksten van Tavernier. Na een korte inleiding door Tavernier zelf krijg je over een dertigtal pagina’s ‘getuigenissen’ te lezen van vrienden en kennissen van de auteur. Bekende namen uit allerlei beroepen en kunstgenres schrijven een korte appreciatie van de liedjessmid: cineast Marc Didden, radioman Mark Lefever, radiovrouw Betty Mellaerts, tekenaar Ever Meulen, schrijver Bart Moeyaert, zanger Gabriel Rios en fotograaf Stephan Vanfleteren die ook de omslagfoto maakte. Het langste getuigenis komt van Jean-Pierre Rondas die werkelijk een stuk ziel van Tavernier blootlegt en hiermee ook duiding geeft bij zijn liedjes.
Bij het lezen van de liedteksten wordt duidelijk dat deze ook zonder de muziek het lezen meer dan waard zijn. Het boek besluit met een aantal teksten die in het Frans, het Engels, of het Duits vertaald zijn.
Meerdere van die vertalingen worden ook gezongen op de toegevoegde cd die de titel kreeg Geen kwade vrienden. De cd bevat veertien liederen, allemaal gezongen door artiesten uit Taverniers kennissenkring. En dat zijn niet de minsten, tenzij je Raymond van het Groenewoud, Roland van Campenhout of Kris Debruyne – om er maar enkele te noemen – niet tot de groten rekent. De cd opent met een prachtige vertolking van Donkere dagen door Stef Kamil Carlens. Hij bevat ook vier nieuwe liedjes. Patti Smith, gezongen door Raymond, is de bijnaam van een jeugdvriendin, een vaak terugkerend thema in Taverniers werk dat hij steeds op een bijzonder gevoelige manier neerschrijft. En er is ook een eerbetoon aan zijn vorig jaar veel te vroeg gestorven stadsgenoot en zanger Luc Devos. Vossie is de titel en het wordt aandoenlijk gezongen door Patrick Riguelle.
Tavernier zelf schrijft dat hij blij is dat zo veel goede mensen zich met zijn songs bezighouden. Ik ook. Het boek met de cd beschouw ik als een mooi cadeau voor mezelf.

Scroll naar boven