Lieven Tavernier – Oude regenbogen

Oude regenbogen
(distributie Coast to Coast)

Op 8 februari stelde Lieven Tavernier in de Gentse Handelsbeurs een nieuwe cd voor. Het was al ruim vijf jaar geleden dat er nieuw werk van hem was uitgekomen. Het werd een bijzondere voorstelling van een al even bijzondere cd. Tavernier werd hier niet begeleid door zijn vertrouwde muzikanten, maar door een origineel orkest dat door Yves Meersschaert werd samengesteld.
Yves Meersschaert is sinds jaren zijn vertrouwde pianist en accordeonist. De ‘Room 13 Orchestra’ die begeleidde is een groep van 22 muzikanten. Veel strijkers, maar ook een dwarsfluit en een hobo, met daarbij nog koperinstrumenten van trompet tot tuba. En percussie met onder meer pauken. Het is Meersschaert, die ook hier piano speelt, die de arrangementen voor dit bijzondere orkest schreef.
Van de tien chansons zijn er negen nieuw. Het mooie De klokken van Sint-Baafs uit 2002 wordt herhaald. En op welke manier! Iets verder op de cd is er een Sint-Baafs revisited te horen. Tavernier heeft wel iets bijzonders met klokken. Die luidden ook al in zijn chansons Kerstdagmorgen, Emma Haese en Emile-Braunplein. Op deze cd horen we Lieven Tavernier op zijn best. De teksten van de liederen staan, als steeds bij hem, vol herinneringen aan de kindertijd, de jeugd, de lieve en mooie meisjes.
Maar deze mijmeringen klinken nog mooier en aangrijpender dan vroeger. Lang geleden al schreef Lieven Tavernier het succesnummer Eerste sneeuw wat door veel van zijn luisteraars als zijn beste nummer wordt beschouwd. Voor deze cd schreef hij chansons die bijna stuk voor stuk het niveau van Eerste sneeuw halen. Niet ongelukkig, Dankbaar voor haar schoonheid, De god van de liefde, Zo stil vannacht zijn pareltjes. Maar eigenlijk zijn ze dat allemaal.
Zelf vind ik Brieven uit het internaat diep aangrijpend. Niet enkel de tekst, maar ook de vrij lange muzikale uitleiding die er zo goed bij past maken dat lied echt bijzonder. En dan is er nog het slot, solo gespeeld op bugel, dat de treurnis van het lied erg mooi onderstreept. Een muzikale uitschieter is het swingende In Makkegembos.
De zang van Tavernier en de rijke klanken van dit klassiek orkest klinken bijzonder goed samen. Zou het kunnen dat ik nu al, redelijk vroeg in het jaar, mijn cd van 2019 in handen heb? Die kans is erg groot.

 

Scroll naar boven