Lieven Tavernier – Wind & rook


Wind & rook

(lc music LCM100163)

Wat schrijft Lieven Tavernier toch gevoelige chansons in het Nederlands. Maar je hoort ze niet op de radio. Radiomensen vinden zijn liedjes ouderwets. Laat ons dan maar die ouderwetse pareltjes in huis halen.

Net zoals parels hun volle glinstering niet in een oogopslag laten zien, zo vat je ook niet de volle pracht van deze liederen bij een eerste beluistering. Lieven Tavernier schrijft pure maar zingbare pozie waarop hij haast vanzelfsprekende melodien zet. Met zijn muzikanten op ondermeer gitaren, mondharmonica, banjo, piano, bastuba, komt hij tot een meestal sobere maar rijke begeleiding. Bij enkele nummers hoor je een prachtige tweede stem van Sarah Dhondt.
De cd opent met een instrumentale versie van Alleen de vraag, wat ook het slotlied is. De slotverzen want er is geen antwoord, alleen de vraag zie jij me graag? geven een idee van de taal van Tavernier. Hij zingt dat lied bijna fluisterend.
De cd laat twaalf bijzonder mooie liedjes horen. Of eigenlijk maar elf, want het nummer Laatste trein naar M is een mooi, op muzikale achtergrond verteld verhaal. Het zijn herinneringen aan zijn treinreizen naar het internaat. Als besluit nemen de instrumenten je mee de trein op.
Herinneringen, mijmeringen, gevoelens over vervlogen verliefdheden en liefdes, vormen vaak de inhoud van deze chansons. Mooi verwoord is het afscheid van zijn stervende vader in het titellied. Emma Haese is misschien wel het mooiste Nederlands chanson dat het laatste jaar geschreven is. Of zou het toch Niet getroost zijn, of het lieftallige Engel?

Scroll naar boven