Lily Arbor – Lily Arbor

Lily Arbor
(Eigen beheer / https://lilyarbor.bandcamp.com)

Na twee EP’s als voorbode is er nu een volwaardig album van het Zweedse americana/indie folk duo Lily Arbor. In 2017 sloegen Felicia Darhult Störby en Lovisa Nilsson de handen in elkaar om akoestische muziek te gaan maken, die ruikt naar de verstilde landschappen van het Noord-Amerikaanse continent. Scandinaviërs weten op een hele bijzondere manier een geheel eigen en zeer interessante kleur te geven aan de Amerikaanse rootsmuziek, getuige ook het werk van bijvoorbeeld Ellen Sundberg en My Bubba & Mi. Laidback en op het dromerige af wordt gemusiceerd, alsof je je op een verlaten porch op de prairies begeeft. Vaak kleine folkliedjes die als oorwurmen blijven hangen. Het straalt een serene rust en relaxte sfeer uit, haast onbezorgd, al wordt er wel zeker over persoonlijke belevingen en miserie gezongen.

Störby en Nilsson zijn vrienden sinds de middelbare school, na het afronden van hun opleiding zijn ze ieder een eigen kant opgegaan om de wereld te ontdekken. Maar de muziek bracht ze terug bij elkaar wat het begin van Lily Arbor betekende. Ze speelden in het voorprogramma van onder andere Sarah Shook en Israel Nash.

Dit album begint met de midtempo compositie If I wasn’t me , waarin beide stemmen mooi blenden op een folky gitaarbegeleiding, aangevuld met enkele ingetogen instrumenten om vooral een landschap te creëren. Dit is de aanzet van een album dat in soortgelijke klanken blijft voortkabbelen, maar geen moment gaat vervelen. De pedal steel gitaar werkt hypnotiserend, en de afwisseling in de zang en akkoordwendingen houdt je oren bij de luidsprekers. Er is duidelijk vanuit een ‘less is more’ gedachte gewerkt, want er zit nergens een overdadig moment in de muziek. Be mine zou zo een radiowaardige eerste single kunnen zijn.

Akoestische gitaren, piano, keyboards, spaarzame elektrische gitaarklanken, ingetogen drums, bas en een pedal steel kleuren het geheel tot een indrukwekkend pastel-landschap. Nergens springt het duo uit de band, houdt juist de hoofden koel en laat zich vooral niet afleiden in datgene waar ze mee bezig zijn: haast engelachtige muziek vertolken die tot de verbeelding spreekt.

Scroll naar boven