Linde Nijland – The jukebox project

The jukebox project
(Linde Tree Records CD 286)

Linde Nijland maakt met The jukebox project een zeer persoonlijk album. Favoriete (pop)songs uit haar jeugd voorziet ze met hulp van trouwe begeleider Bert Ridderbos van folky arrangementen. In het cd-boekje zijn een flink aantal titels opgenomen van fans die (financieel) bijdroegen aan de totstandkoming van dit album. Daar zit een groot deel overlap in met de keuze van Linde zelf. Zeg maar een ‘generatie-overeenkomst’.
Op The jukebox project vind je dertien min of meer gekende songs, allen in de bekende Nijlandstijl aangepast. De zang van Linde is als altijd kraakhelder, feeëriek. Daar waar nodig ‘omzingt’ ze de melodielijn.  En dat getuigt ook van kunde! De begeleiding is spaarzaam met de weer uitstekende Ridderbos voornamelijk op gitaar en bouzouki , maar incidenteel op accordeon, sitar, banjo en basgitaar.
Soms is de begeleiding wat dikker aangezet, zoals in Favid Gates’If . Het krijgt daardoor een wel erg romantisch tintje. Verrassender vind ik het arrangement van Peace will come (according to plan) van Melanie Safka, dat knap wordt opgebouwd tot een country-achtige song. Net zo origineel is Dylan’s George Jackson. Op deze a capella uitgevoerde versie assisteert Annemarieke Coenders vocaal. En wat passen die stemmen nog steeds naadloos…
Een schitterende uitwerking vind ik Jim Groces’s Time in a bottle. Zeer subtiel, minimalistisch, met slechts gitaar en een kort banjo intermezzo, waardoor de focus geheel op tekst en zang komt te liggen.
Een ander hoogtepunt is Procol Harum’s A whiter shade of pale. Uiteraard al een monument op zich, maar ga er maar aan staan om van zo’n barok meesterwerk een aansprekende akoestische folky versie te maken. Complimenten echter, met name voor het uitmuntende gitaar en bouzoukispel van Ridderbos, doch ook steekhoudend gezongen door Nijland. Die vlieger gaat niet op bij Nights in white satin. Ondanks de knappe begeleiding mis ik toch een toegevoegde waarde in deze versie.
Je moet het durven: een (gekende) popsong geheel uitkleden en dan met minimale middelen weer aankleden. Linde Nijland is er samen met Bert Ridderbos prima in geslaagd.

 

Scroll naar boven