Little Kim & The Alley Apple 3 – The Longest Mile

little-kim-the-longest-mile

The longest mile
(www.littlekim.be)

Knap staaltje van een stringband rond een contrabas die een mengeling van western swing, jazz, Americana en country speelt. The Longest Mile is het derde album van dit gezelschap dat sinds 2007 een vintage sound neerzet die lekker authentiek klinkt. Onder muzikaal leiderschap van snarenman Tom De Poorter speelt deze Belgische formatie een tiental songs en twee instrumentalen, waarvan er twee gecoverd zijn.
Little Kim (Kimberly Claeys) heeft een zeer aangename zangstem die perfect past in het genre dat ook vertegenwoordigd wordt door de enorm aan faam winnende Pokey Lafarge. De sound is opgebouwd rond de ‘slapping’ en swingende contrabas van Selim Meiresonne. Patrick Cattoir doet al het schuifwerk met slidebars op de dobro, resonator, Weissenborn en lapsteel, terwijl De Poorter al het andere getokkelde snarenwerk voor de rekening neemt, waaronder gitaar, banjo en mandoline. Little Kim & The Alley Apple 3 tapt uit verschillende vaatjes, en waagt zich ook moeiteloos aan de country noir.
De doorgaans lieve stem van Little Kim wordt in balans gehouden door de rauwe sound van een elektrisch versterkte Gibson hollow body gitaar die regelmatig de rauwe randjes kleurt. Ondanks het gebruik van vintage stijlen klinkt de groep eigentijds. Het strakke samenspel van The Alley Apple 3 is de perfecte fundering voor zangeres Kimberley, die met een loepzuivere stem mooi balanceert op de fijne grooves. De maniertjes in haar stem worden haar vergeven, vooral omdat ze poogt een jaren dertig sound neer te zetten, en daar behoorlijk in slaagt.
Toch zou Kimberly ongetwijfeld zonder die maniertjes kunnen. Haar begeleidingsband is behoorlijk aan elkaar gewaagd en swingt de pan uit. De vaardigheden op de afzonderlijke instrumenten worden tot in de perfectie beheerst. Onze zuiderburen mogen oprecht trots zijn op deze formatie die op een zeer fraaie wijze een muzikale schat aan stijlen hooghoudt zonder op één moment ouderwets of oubollig te worden.
Little Kim en haar kompanen zullen ongetwijfeld de landsgrenzen gaan passeren!

 

 

 

 

Scroll naar boven