Living Hero :: Tom Waits

In de reeks voorstellingen ‘Living Roots’ die saxofonist Koen Garriau al vele jaren samenstelt wordt ook eens gegrepen naar een voorstelling rond de nummers van één artiest. Dan wordt ‘living Roots’ ‘Living Hero’.

LivingHero700Op vrijdag 29 november had in Tessenderlo de prenière plaats van ‘Living Hero :: Tom Waits’. Een niet gemakkelijke opdracht om songs van Waits te coveren, maar de groep die Garriau hiervoor samenbracht heeft zich uitstekend van zijn taak gekweten. Het is een mooie voorstelling geworden die de bijzondere songwriter die Waits toch is, alle eer aandoet.
Negen muzikanten op één podium, vier zangers en nog vijf instrumentalisten weten bijna twee uur te boeien met een mooie keuze uit Waits’ rijke repertoire. De zangers zijn Guy Swinnen, Tom Pintens, Jan De Campenaere en Tom Theuns.
Natuurlijk brengen zij ook hun talenten als veelzijdige instrumentalisten ten gehore. En verder spelen ook initiatiefnemer Koen Garriau, Andries Boone, Roel Poriau, Tomas De Smet en Tim Coenen mee. Ze bespelen een veelheid aan instrumenten en een nog groter aantal slagwerkinstrumenten en geluid makende voorwerpen. Op een lampetkan zonder bodem wordt geregeld ritmisch geklopt en één keer wordt die zelfs als megafoon gebruikt.

Uiteraard passeren veel erg bekende nummers de revue, en als toehoorder ben je verrast dat een schare muzikanten en zangers van bij ons dat oeuvre van Waits zo boeiend kunnen brengen.

Met hoofdzaTom_Waits_3kelijk banjo als begeleiding opende Tom Theuns de avond met zijn vertolking van 16 shells from a thirty-ought six. Verder op de avond zal de Waits-vertolker Theuns mij het meest verrassen. Cemetary polka kreeg een prachtige vertolking door De Campenaere. Vaak werd er door de verschillende zangers samen gezongen. Het onvermijdelijke Rain dogs kreeg een onheilspellende maar erg passende begeleiding. En veel kakofonisch slagwerk bij een aantal nummers deed de ketelmuziek die we kennen van Waits alle eer aan. Tom Pintens had niet alleen als zanger, maar vooral als instrumentalist-arrangeur een grote inbreng. En oude rot in het vak, Guy Swinnen , zong Hang down your head erg mooi en kwam ook vaak aan bod in duo’s, onder meer met De Campenaere in het ook weer onvermijdelijke Tom Trauberts’ blues. Voor een leuk en verrassend tussendoortje zorgde Tom Theuns door voor het podium, zichzelf begeleidend op gitaar, een Antwerpse vertaling te zingen van het vrijgezellenlied Better off without a wife.

Slechts bij één nummer was ik wat ontgoocheld. Het bijzonder intieme Martha uit Waits eerste lp Closing time kreeg mijns inziens een veel te drukke begeleiding mee. Maar het gehele programma was één en al genieten van een keuze uit Waits’ bijzondere songs. Als toemaatje kregen we zelfs een evergreen te horen, niet van Waits, maar ook wel door hem gezongen. De vier zangers zongen elk om beurt en op hun manier een strofe van Irene Goodnight om samen het overbekende refrein te zingen. Het was een bijzonder leuk einde van een erg mooie Tom Waits-hommage.

‘Living Hero :: Tom Waits’ is nog te zien en te horen tot 15 februari op verschillende Vlaamse podia en ook in Enschede. De volledige speellijst is te zien op www.livingroots.be

Scroll naar boven