Loogaroo – Nautilus

Trad Records Trad023

Loogaroo is een duo met Pablo Golder (diatonisch accordeon) en gitarist Florian de Schepper. Beiden draaien al een tijdje mee in het Vlaamse folkcircuit, onder meer in Les Frères Tarzanelli. Na twee singles is er nu een volwaardig album Nautilus.  Alle composities zijn eigen werk van ofwel Golder of De Schepper.

Opener La Chiave geeft al een heel goed inzicht in hoe de compositorische opzet van het duo werkt. Een hoofdmelodie wordt een paar maal herhaald, waarbij variaties en intermezzi passeren. Gitaar en trekzak integreren fraai, ook al is er voldoende ruimte voor soli van beide instrumenten. Een nummer als Ibi zwiert, terwijl 7H45 juist volop swingt. Het wordt zo krachtig uitgevoerd dat er haast sprake is van akoestische folkrock. De mannen staan hun mannetje zowel in begeleidend opzicht als in de soli. 

Het geluid is coherent, vol en krachtig. Desondanks is transparantie aanwezig. Finesses zijn er wel degelijk. Zo klinkt in Baobab op een bepaald moment de accordeon van Golder heel droog en benepen, maar daarna weer kraakhelder. Afwisseling is er voldoende in de muzikale structuur. De heren putten uit zowel de Westerse folk als daarbuiten en voegen wat jazzy elementen toe, zonder echt uit de koers te raken. In Rikitikitavi klinken Mediterrane, Balkan en Zuid-Europese invloeden door, mede door de inzet van de Griekse bouzouki. Cetuban – met een knap staaltje tweestemmig samenspel – doet enigszins Zuid-Amerikaans aan. En hoor ik daar nu echt een saxofoon? Het enige minpuntje van dit album dat -uitgebreide – informatie ontbreekt.

Scroll naar boven