Lorcan Mac Mathuna – Visionaries 1916

Visionaries 1916 (LMM1916)
(de cd is te bestellen via www.1916visionaries.ie en de gebruikelijke websites als iTunes, Amazon etc)

Denk je het ultieme album gehoord te hebben van de Ierse zanger-componist Lorcan Mac Mathuna (zie The arrows that Murder sleep), komt daar Visionaries 1916. Het project werd gecommitteerd door The Art Counsel om de proclamatie van de Ierse rubriek in 1916 ter herdenken.
Mac Mathuna componeerde de songs op basis van de poëzie, liederen en teksten van vier grote Ierse vrijheidsstrijders: Connolly, Plunkett, Pearse, Ceannt. Het zijn teksten vol strijd, wilskracht, liefde, filosofische beschouwingen, idealisme, rechtvaardigheid, maar bovenal vrijheid en passie. Dat laatste is wat je vanaf de eerste tot de allerlaatste seconden op Visionaries 1916 hoort. De beleving, het eerbetoon aan hen die streden druipt er af. De emotionele lading is groot, zeer groot. Al luisterend ontstaat een groot respect. Je wordt er stil van en moet na afloop even terugkeren op aarde.
Goed dat We only want the Earth (Connelly) dan een van de meest strijdbare, maar ook opgewekte nummers is. Ook hier kan je elke track stuk voor stuk met respect bespreken. Het album is een groot genot, een muzikaal orgasme. Marin Tourish (accordeon) en Daire Bracken (fiddle, gitaar) excelleren, naast Eamonn Gulldubh (pipes, fluit, saxofoon en bodhran). Elaine O Dea leest, muzikaal ondersteund, met pakkende stem een gedicht van Joseph Plunkett voor. Verrassing op deze cd is Ide Nic Mhathuna. Met een doorleefde stem, inclusief de typisch nasale klank zingt deze dame de sterren van de hemel. Ik moest onmiddellijk denken aan de beste jaren van Dolores Keane.
Visionaries 1916 is een zeer afwisselend album, met  zowel slow ballads als behoorlijk opzwepende songs en instrumentalen. Het is daardoor en vanwege de uitgekiende instrumentatie een uiterst toegankelijk album. Maar één met ongekende diepgang. Zelfs liederen met al een indrukwekkende status, als An Dord Feinne (Oro sé do Bheatha ‘Bhaile) krijgen hier een nieuwe status aangemeten. Visionaries 1916 is voor mij het onovertroffen album van afgelopen jaar en het beste wat Ierland heeft voortgebracht sinds Planxty. En zie dat maar te verbeteren……

Scroll naar boven