Louis Peter Grijp overleden

Louis Peter GrijpOp zaterdag 9 januari jl. is Louis Peter Grijp overleden.  De musicoloog was als onderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut te Amsterdam. Hij bestudeerde daar de Nederlandse muziekcultuur en stond aan de basis van de Nederlandse Liederenbank. Hij was daarmee een van de medewerkers die de blik van het wetenschappelijk instituut naar buiten wist te richten.

De publicaties van Grijp betreffen vooral de muzikale cultuur van de Gouden Eeuw, onder meer de contrafactuur in Het Nederlandse lied in de Gouden Eeuw (proefschrift, 1991) en de lokale en gewestelijke dimensie van liedboeken. Hij was de eerste wetenschapper die publiceerde over streektaalmuziek in Nederland.

Grijp was mederedacteur van Van Aristoxenos tot Stockhausen, een overzichtswerk van de muziektheorie en co-auteur van Music and painting of the Golden Age (1994). Verder was hij hoofdredacteur van Een muziekgeschiedenis der Nederlanden (2001). In 2004 verscheen zijn heruitgave van het Antwerps Liedboek.

Sinds september 2001 was Grijp bijzonder hoogleraar aan de leerstoel Nederlandse liedcultuur in heden en verleden van de Universiteit van Utrecht. Zijn inaugurele rede luidde: Van Hadewijch tot Hazes.

Louis Grijp was tevens artistiek leider van Camerata Trajectina. In dit gezelschap speelde hij luit.

Ook in New Folk Sounds kwam zijn werk naar voren, onder andere bij zijn werk aan het Meertensinstituut, aan de Liederenbank en in Camerata Trajectina.

Louis Peter Grijp is 61 jaar geworden.

 

 

Scroll naar boven