Loxandra ensemble – In transition

In transition
(Dalit Music DM-CD001 / Xango Music distribution)

Het achtkoppige Loxandra is een merkwaardig gezelschap. Allen komen uit de wijde omgeving van Thessaloniki, maar hun muziek is een melting pot van oosterse invloeden. Ontegenzeggelijk ademt de rembetiko door de muziek heen, maar net zo goed klassiek Ottomaans, moderne Turkse folk, Roma-invloeden, Balkan- en Sefardische sporenelementen, Arabische klanken.
Gedeeltelijk bewerkt men overgeleverde melodieën en liederen, maar net zo makkelijk voegen ze eigen, nieuwe composities toe of passen melodieën op bestaande teksten aan. Opmerkelijk is het sterk melodische- en lyrische aan de muziek, ondanks stevige en opzwepende percussie. Die is prominent aanwezig in het klankbeeld, maar nooit storend en immer effectief. Klarinet en viool spelen in veel gevallen unisono, maar pakken ook individueel een improvisatie op. De oud wordt zowel als solo-instrument als begeleidend ingezet en dat geldt tevens voor de kanun.
In de liederen schittert vocaliste Ria Ellinidou met haar loepzuivere, dynamische en flexibele zang. Ondanks de diversiteit in herkomst, de zelfs binnen een nummer verschillende stijlen – van Balkan tot Arabisch- is er sprake van een samenhangend geheel. Loxandra heeft haar eigen geluid ontwikkeld en met In transition een prima stap gezet in het verder evolueren van een mix World Music. Grenzeloze muziek in meerdere opzichten dus…

Scroll naar boven