Lucie Perier – Planxty project vol 1

Planxty project vol 1
(Collectif Anemochore 2021; Xango Music Distribution)

Française Lucie Perier houdt van ontroerende melodieën. Daarom componeerde ze tien nieuwe stukken voor de zilveren dwarsfluit, geïnspireerd door de oude Ierse volksmelodieën, en noemde het project met een verwijzing daarnaar: Planxty project.

Het zijn simpele, meanderende en intieme tunes. In de korte tekstbeschrijving in de inlay word je gebombardeerd met termen als ‘peaceful vibes’, ‘nature feeling’, ‘a flute healing journey’ en ‘music of mother earth’. Het maakt het geheel wel erg ‘feelgood’ en ‘mindful’.

Ik ken weinig van de achtergronden van Perier, maar ze lijkt me een klassiek geschoolde dwarsfluitspeler. Nu wordt in folkmuziek bij voorbaat de houten – en kleploze – dwarsfluit gebruikt, al zijn er uiteraard uitzonderingen (onder andere Sarah Allen van Flook). Het geluid daarvan is wat warmer dan die van de zilveren dwarsfluit. Het is overigens wel gedurfd om een solo-cd te maken met louter fluitklanken.

Hier en daar speelt Perier een tweede stem of drone-klanken om de tune wat meer body te geven. Haar techniek staat buiten elke discussie, haar spel is vloeiend, maar het is toch een hele zit om een cd lang je aandacht bij een solofluit te houden. Verwacht geen flitsende jigs of reels. Een uitzondering is Dance tunes. De rest klinkt gedragen en melodieus, vol met peacefull vibes en mindfulness.

Scroll naar boven