Lucilla Galeazzi. – Stagione

Stagione
(Buda Musique 860114)

De Stagione (seizoenen) uit de titel hebben niets te maken met de verschillende periodes in de artiestenloopbaan van Galeazzi. Deze compilatie-cd omvat immers werk van na 1996 en Galeazzi staat al sinds 1977 in het vak. Zeventien jaar zong zij in het gerenommeerde kwartet van Giovanna Marini en zij werkte mee aan tal van andere muzikale projecten rond de Italiaanse zang – zelfs ook rond de tango.

Deze cd bevat bijna uitsluitend werk van de twee cd’s die onder haar naam zijn verschenen: zes liederen uit Cuore di terra (1997) en acht uit Lunario (2001). Verder nog twee nummers uit de cd Mammas (1997), gecomponeerd door Philippe Eidel, vroeger Franse rockmuzikant die nadien in wereldmuziek en filmmuziek naam heeft gemaakt. Voor Mammas, waaraan nog andere zangeressen uit verschillende culturen meewerkten, schreef Galeazzi woorden op twee van Eidels composities. Die zijn ook te horen op deze Stagione. Voor wie de Galeazzi-cd’s niet bezit heeft deze uitgave een bijzonder rijk aanbod. Hoewel Galeazzi bekend staat als zangeres van de Italiaanse traditie bevatten haar eigen cd’s vooral zelf geschreven liederen die wel door de rijke muzikale traditie zijn gevoed. Galeazzi heeft muzikaal gebaad in de Italiaanse zangkunst en dat is in haar eigen werk duidelijk te horen. Stagione geeft een goed beeld van wat deze bijzonder begaafde zangeres/liedjesschrijfster kan. Het is een plezier om haar het springlevend lied E’ natu over het pas geboren leven te horen zingen, gevolgd door een wiegelied van Ambrosio Sparagna met wie ze na 1987 in Il Trillo samenwerkte. En wat een gevoel is er te horen in het lied Per Sergio dat ze twintig jaar na de aanslag in het station van Bologna op 2 augustus 1980 schreef – bij die aanslag stierf een bevriende student aan de toneelacademie, Sergio Secci. Deze cd beluisteren is puur genot. Door deze compilatie-uitgave bij het Franse label Buda Musique zullen Galeazzi’s liederen ongetwijfeld gemakkelijker een weg vinden naar een ruimer publiek. En dat zullen velen toejuichen.
Rest enkel nog te zeggen dat het boekje een mooi artikel bevat over Lucilla Galeazzi van de Franse folkkenner Frank Tenaille, zowel in het Frans als het in het Engels, en dat alle teksten in het Italiaans zijn afgedrukt.

Scroll naar boven