Lucinda Williams – Stories from a rock ’n roll heart

Stories from a rock ’n roll heart
(Highway 20 records H200131)

Na een beroerte op 67-jarige leeftijd leek het er even op dat Lucinda Williams noodgedwongen aan het einde van haar carrière was gekomen. De koningin van de alternative country kon even niet lopen en al helemaal geen gitaar meer spelen. Maar doorzettingsvermogen leidde tot een nieuw album dat na Car wheels on a gravel road zeker de beste uit haar oeuvre is.

Het album opent met stevige rock in Let’s get the band back together, ruig orgelwerk over scheurende gitaren, zoals we dat van Williams kennen. In de mid-tempo ballad New York comeback horen we Bruce Springsteen en diens partner Patti Scialfa als backing vocalisten. In de countryballad Last call for the thruth zit een stamgast te mijmeren bij de singeltjes uit de jukebox, gevolgd door de song Jukebox, een mooie akoestische ballad met samenzang van Angel Olson.

Stolen Moments is een onvervalste Williams songs zoals we die uit de dagen van weleer kennen, gekenmerkt door heerlijk gitaarwerk links en rechts in het stereospectrum. Deze song refereert aan wijlen Tom Petty. Rock n roll heart is een lekkere uptempo song met wederom vocale steun van Springsteen en Scialfa, gebouwd op een schema dat zo bedacht kon zijn door Tom Petty. This is not my town is een klaagzang over de snelle veranderingen in de maatschappij die pijnlijk zichtbaar worden op de plaats waar je bent opgegroeid.

Hum’s liquor sluit perfect aan bij de muziek van Williams uit de tijd van haar album Sweet old world, en refereert net als de twee afsluitende songs naar de eenzame en sombere momenten van het leven, al klinkt in Never gonna fade away ook hoop.
Stories from a rock n roll heart is 100% Williams zoals we haar graag horen, een kers op de taart van haar inmiddels omvangrijke oeuvre vol degelijke songs en prettige arrangementen.

Scroll naar boven