Lukas Nelson & POTR – Sticks and stones

(6 Ace Records ACE684CD)

Na een aantal soulvolle country albums en een tegenvallende voorganger is er nu het rijk gekleurde album Sticks and Stones. Hiermee komt Lukas Nelson nog meer in de koers van zijn vader Willie, die eveneens voor een veelzijdig repertoire kiest dat balanceert tussen country, pop, rock en aanverwante rootsstromingen.

Muzikaal zit het ook helemaal snor met zijn begeleidingsband Promise Of The Real. Technisch zijn het stuk voor stuk uitstekende muzikanten, en Lukas is de ideale bandleider, al is heel duidelijk te horen van wie hij zijn muzikale kunsten heeft. Willie Nelson gaf onlangs aan dat dit het beste album van zijn zoon tot nog toe is.

Het album opent met de titeltrack die zo uit een roadmovie lijkt te komen. Soort gelijke sferen komen iets later terug in het romantische More than friends, een duet met Lainey Wilson. Nelson verhaalt over het leven ‘in the fast lane’, drank, nachten doorhouden aan de bar, het leven op de weg en uiteraard de liefde, alles verpakt in een diversiteit van muzikale invullingen. Nelson klinkt het beste in het meer country gerelateerde werk. In de tweede helft van het album gaat de wind iets uit de zeilen en waagt Nelson zich ook aan een song die hij enkel begeleidt met een akoestische gitaar, Lying genaamd. De afsluiter The view is eveneens een nagenoeg akoestische song die wel heel sterk naar zijn oude heer ruikt.

Alle twaalf songs komen van eigen hand, en dit achtste studio-album is in tegenstelling tot vorige albums in eigen beheer geproduceerd door de voltallige band. Nelson klinkt overtuigd en zeker van zijn zaak, precies zoals zijn vader hem heeft opgevoed. De senior Nelson heeft overigens geen enkele bemoeienis met Sticks and stones. Zoonlief kan het absoluut alleen, hier dan samen met zijn trouwe makkers. Het is ongetwijfeld het meest veelzijdige album dat we tot op heden van Lukas Nelson hebben mogen bewonderen.

Scroll naar boven