Maalstroom – Lure

Maalstroom - Lure

Lure
(Pigeon 009, www.maalstroom.net)

De groep Maalstroom is een van de vaandeldragers van de folk in Nederland. Met uitgekiende, verrassende en spannende arrangementen weten zij met op Ierse, Engelse en Schotse folk gebaseerde eigen composities een hoog niveau te bereiken. Tegelijkertijd blijft de muziek levendig en dicht bij de grond. Voeg daaraan toe de uitstekende instrumentbeheersing van de vier heren, en een glanzende carrière is verzekerd. Toch ligt het niet zo eenvoudig. De markt voor uitgearrangeerde, complexere folk is in Nederland bijzonder klein. Om deze vijfde cd te bekostigen deed Maalstroom een aantal huiskameroptredens, waarbij tevens op voorhand de nieuwe cd werd verkocht. En gelukkig bleek dat voldoende pecunia op te leveren om Lure in eigen beheer uit te brengen. De albumtitel is geïnspireerd op het eerste Nederlandstalige nummer dat Maalstroom heeft opgenomen: Turelurelei, een gedicht van Cees Buddingh, op muziek gezet door gitarist Paul Pallesen. Het komt uit dezelfde reeks gedichten waartoe ook de Blauwbilgorgel hoort: de Gorgelrijmen. Alle groepsleden droegen composities aan voor de cd. Lure opent met twee tunes van violist Gilles Rullmann: Rijksbourées werd gekoppeld aan The appendix. Zanger en begenadigd percussionist Job Cornelissen Job Cornelissen bracht Carnac in (over de lange rij megalieten in Bretagne) en Heaven & hell (over de IJslandse visserijgemeenschap begin 20e eeuw). Paul Pallesen leverde nog twee andere composities aan. Maar hoofdleverancier is klarinettist Michiel Duijves, die acht melodieën aandroeg. Traditionele stukken zijn er ook, zij het sterk in de minderheid: Kruispolka, Polichinel dans en Dick Darby, het nummer op de cd met het hoogste publieksparticipatiegehalte.
Als muzikale gast is op drie nummers de Engelse tin whistle- en saxofoonspeelster Jo Freya te horen. Maalstroom werkte al met haar samen op het vorige album van de groep: Meet. Op één nummer is Andrew Cadie te horen op Northumbrian pipes.
Voeg nog een smaakvol vormgegeven digi-pack toe aan het muzikale statement, en het is duidelijk dat je geen platenmaatschappij meer nodig hebt om met een op alle vlakken hoogwaardig product voor de dag te komen.

Scroll naar boven