Magna Carta stopt nu echt

De Engelse folkgroep Magna Carta geeft in september zijn vier allerlaatste optredens en dat doet de band in Nederland. Zanger/gitarist Chris Simpson richtte in 1969 de band op en is sindsdien de enige constante factor in de bezetting gebleven in de diverse bezettingen van Magna Carta.

Portret van Chris Simpson uit 2011 van Hans Veen
Portret van Chris Simpson uit 2011 van Hans Veen

De groep heeft in de afgelopen 44 jaar in ruim 60 landen opgetreden en wereldwijd ruim 8 miljoen platen verkocht, waarvan de albums Seasons en Lord Of The Ages de bekendste zijn. In de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 is Magna Carta al heel wat jaren met twee songs vertegenwoordigd: Airport Song (op nummer 1802 in 2012) en Lord Of The Ages (nummer 1212).
De band stopte eigenlijk al op 11 mei 2009, met een groot afscheidsconcert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Maar omdat Chris Simpson het optreden niet kon missen, was hij het jaar erop alweer met andere muzikanten actief en toerde Magna Carta onder meer in Canada, Luxemburg, Nederland en Zuid Afrika.
Chris Simpson heeft al jaren last van een pijnlijke arm, waaraan hij begin dit jaar is geopereerd. Helaas had dit niet het gehoopte resultaat, waardoor het voor hem te pijnlijk is om gitaar te spelen. Na enkele optredens in Canada in juli van dit jaar heeft hij (met pijn in het hart) moeten besluiten dat de vier geplande Nederlandse optredens de allerlaatste zullen zijn. Magna Carta bestaat tijdens deze laatste optredens uit: Chris Simpson (zang, gitaar), Wendy Ross (viool) en onze landgenoot Laurens Joensen (alles wat snaren heeft); Laurens is bekend als solo-artiest en ook van de samenwerking met Fay Lovsky.

De laatste vier concerten:
6-9 Dwingeloo (Drenthe), Sterrenfestival in het Theater aan de Brink
9-9 Austerlitz (bij Zeist), Beauforthuis
21-9 Heerlen, Parkstad Theater
22-9 Ekehaar (Drenthe), Theater Het Hek Van De Dam
Meer informatie op de website www.magnac.com/calendar.shtml.

Na deze optredens gaat Chris Simpson zich bezig houden met het afmaken van zijn nieuwste boek en gaat hij het al enkele jaren aangekondigde laatste Magna Carta album The Fields Of Eden afronden.

Scroll naar boven