Mah Damba – Hakili kélé

Hakili kélé
(Buda Musique 860350)

Tien jaar na haar laatste album In the shadow of the great Baobab, een eerbetoon aan haar destijds overleden echtgenoot Mamaye Kouyate, keert Damba terug met Hakili kélé. Mah Damba is een van de imposante zangeressen uit Mali, met een diepe, warme volle stem en loepzuivere zang.
Hakili kéle is eenvoudig gehouden. Eenvoudig, dus niet simpel. Alle teksten zijn van Damba, de muziek in meerderheid van begeleider, arrangeur en producer Thierry Fournel. Hij neemt op het album gitaar, guimbri en kalebas voor zijn rekening. Opvallende naam verder is de grootmeester op de N’goni, Makan ‘Badje’ Tounkara.
Verdere bijdragen zijn er van zoon Guima (gitaar) en dochters Waridio en Sira (achtergrondzang), Djigui Tounkara (n’goni), Bakary Diarra (balafon), Emrah Kaptan (bass) en Antoine Girard (accordeon). Dat laatste instrument horen we niet vaak in Malinese muziek, maar zoals Damba zelf uitlegt is het een levende herinnering aan haar jeugd, waar grootvader Ousmane Soumana het instrument bespeelde.
In Dandori gaat haar stem een perfect duel aan het instrument. De eenvoud van het album zit het in de arrangementen: strikt akoestisch en ter ondersteuning van de stem. Heerlijk kabbelt de muziek voort en manoeuvreert zich tussen de vocale prestaties van Damba. Het geheel straalt rust uit en is toch hartverwarmend. Prima schijf!

Scroll naar boven