Maire MacMillan – Gu deas

Gu deas
(MMM1cd, Birnam distribution)

Maire MacMillan is een nieuwe loot aan de boom met interessante muzikanten uit South Uist. Geboren in Milton, South Uist werd ze al van jongs af aan ondergedompeld in het Gaelic van de West-Schotse eilanden en de daarbij horende muziek. De liederen en melodieën uit Uist hebben iets melancholieks, geven expressie aan enerzijds de weidsheid van het glooiende landschap en anderzijds de beperking van de omringende zee.

Het lang geïsoleerd zijn van de eilanden in de Outer Hebriden heeft bijgedragen aan een enorme rijkdom aan liederen en tunes. Meer dan werken (inclusief de bekende waulking songs) en daarnaast musiceren was er niet voor handen. Uiteraard leverde het eveneens liederen op over emigrerende, vooral jongere bewoners, die hun werk en geluk voornamelijk in Glasgow beproefden. Dit alles dringt door in het repertoire van Maire MacMillan.

Ze zingt met een typische ‘Gaelic island’ stem: een rijk bereik, enigszins hees, maar wel kristalhelder, loepzuiver en met ornamentatie daar waar het een toegevoegde waarde heeft. Ze wordt begeleid door Mhairi Hall (piano, harmonium, whistle), Megan Henderson (viool), Ali Hutton (gitaar, bodhran, whistle, highland bagpipe) en Rachel Newton (harp, backing vocals). Ze doen een perfecte bijdrage: ruimte laten voor de stem en nergens overheersend. Soms heel subtiel en spaarzaam (O Phiuthrag 0lc a Phiuthar met alleen harp), soms wat uitgebreider, zoals in de waulking songs.

Een heel mooi voorbeeld van efficiënt en essentieel arrangeren is de lament Mo run geal og (Cumha Uilleim Shiosalaich), een van de liederen die ze verkreeg via Isabail T MacDonald. Ook de overige songs zijn afkomstig van vrouwen, overgeleverd via de aloude orale methode, of via opnamen of transcripties. Gu deas is een zeer aanbevolen debuut van een zangeres die het volgen waard is.

Scroll naar boven