Makan Badjé Tounkara – Daba

Daba
(Buda Musique 860311)

Een album zonder (te) veel opsmuk. Puur en traditioneel, al plaatsen we bij dat laatste al gelijk enkele kanttekeningen. De composities op Dara zijn namelijk allen nieuw werkstukjes van Makan Badjé Tounkara. Weliswaar gebaseerd op oude ritmen en misschien hier en daar tekstueel geïnspireerd door een bestaande sage of legende, maar uiteindelijk origineel.
Dat is ook het instrument van Tounkara: een ngoni, de Malinese luit, die traditioneel met 4, soms 5 snaren is bespannen. Tounkara voegde daar 3 snaren aan toe, waardoor de klank wat helderder wordt. Dat is heel duidelijk herkenbaar in Guessere, waar de solo op de ngoni klinkt als gespeeld op de kora.
Tounkara zelf neemt uiteraard het merendeel van de begeleidingen op de ngoni op zich. Een ware meester op het instrument. Zoals hij bijvoorbeeld bewijst in de begeleiding, maar meer nog in de soli met zelfs bendings in Mogo gnouma. Hij wordt geassisteerd door Mary Tounkara (ngoni) en Yacouba Issoko (ngoni-ba) en percussionist Ousmane Tounkara.
De liederen worden gezongen door diverse zangeressen: soms solo, soms in groepsverband. De liederen gaan over alledaagse dingen: een eerbetoon aan een persoon of zelfs dier (de leeuw in Wara), maar ook wat diepgaandere onderwerpen als leven en dood en de tijd die we beperkt doormaken op aarde. Zo is Ocean een bluesy melodie met een hommage aan ‘de omgekomen broeders, zusters, vaders, moeders, zonen en dochters die verdronken in de oceaan’.
Wat opvalt aan het album is de rust, ondanks soms toch pittige tempi en vrolijke melodieën. Heel ontspannen dus, geheel akoestisch en ingetogen. Met respect voor de oude cultuur. De ‘echte traditie’ kent dus nog hoogtepunten.

Scroll naar boven