Malagasy Guitar Masters – Volo hazo

Volo hazo
(Buda Musique 860323)

Madagaskar kent de valiha als nationaal instrument. De te vroeg overleden Regis Gizavo exploreerde de accordeon. Het waarschijnlijk meest toegepaste instrument is echter de gitaar. Drie van het eiland afkomstige snarenplukkers verenigden zich als The Malagasy Guitar Masters. Al bij de eerste tonen herken je de typische muziek uit Madagaskar: korte, staccato noten in een repeterende trance met een onderhuidse swing.
Maar bij het navolgende nummer klinkt daar ineens een vervormde (elektrische?) gitaar en in het derde waan je je bij een intro van Rory Gallagher. Caravan is een heuse hommage aan Duke Ellington, de favoriete jazzmusicus van het drietal. De gitaristen hebben dus meer te bieden dan folkloristische deuntjes. De muziek op het album wordt als urban omschreven, vanwege de vele invloeden (Afrikaans, Aziatisch,  Arabisch en door de kolonisatie ook sterk westers) op en in de lokale muziek.
Die invloeden worden allen verwerkt in de eigen composities van Teta Jean Claude, Chryzanto Zama en Joël Rabesolo. Ze zitten elkaar zeker niet in de weg. Integendeel: waar de één een percussief ritme als fundament legt, omspeelt de ander met fraaie akkoorden en zorgt nummer drie voor flitsende soli. En die rollen worden telkens omgedraaid. Sporadisch wordt in harmonie gezongen, maar het zijn toch vooral de vingervlugheid en de vindingrijkheid die indruk maken op dit album.

 

Scroll naar boven