Malcolm MacWatt – Settler

Settler
(Need To Know Handmade Music NTKBB2021MM /Lucky Dice Music)

Multi-instrumentalist Malcolm MacWatt groeide op in het Schotse berggebied niet ver van de maritieme sferen in het kustgebied. Geïnspireerd door natuur, watersporten en cultuur leerde hij als autodidact een aantal snaarinstrumenten en enkele andere pure instrumenten bespelen. Naast de interesse voor het Schotse folk-erfgoed raakte hij in de ban van de Americana en de Amerikaanse cultuur.

MacWatt speelt muziek die ergens het midden houdt tussen Schotse invloeden en Amerikaanse rootsmuziek. Zijn volwaardige album Settler herbergt een aantal opmerkelijke samenwerkingen met Gretschen Peters, Eliza Carthy, Kris Drever, Laura Cantrel en de uit Austin afkomstige Jaimee Harris.

Malcolm Macwatt speelt gitaar, banjo, mandoline, fiddle, whistle, bodhran en dobro. Daarmee legt hij de complete muzikale basis, met uitzondering van een stukje elektrische gitaar dat door Kris Drever werd ingespeeld. De tien songs zijn stuk voor stuk geschreven door MacWatt, hij is een begenadigd verhalenverteller. De samenwerking met het indrukwekkend rijtje gasten geeft het album extra cashet.

De zangstemmen blenden ieder op een andere manier met als voordeel dat de stem van MacWatt zich prima leent voor samenzang. Het krachtigst is de samenwerking met Eliza Carthy in het sfeervolle The miller’s daughter. De laatste track is wel heel bijzonder, daarin vertelt MacWatt over de achtergronden van de tien songs die Settler zo uniek maken.

Scroll naar boven