Malick Pathé Sow & Bao Sissoko – Aduna

sowsissoko

Aduna
(Muziekpublique 05/Xango)

Brussel kent een grote populatie inwoners uit het Afrikaanse continent. Het podium Muziekpubliek speelt een kataliserende rol in de culturele uitingen van die bevolkingsgroep. Naast een podium en workshops brengt de organisatie sinds enkele jaren ook mondjesmaat geluidsopnamen uit. Malick Pathé Sow is vast een favoriet, want het is zijn tweede album op dit label. Dit keer in samenwerking met een andere in Brussel wonende muzikant, Bao Sissoko. Beiden komen oorspronkelijk uit Senegal. Pathé is Peulh en Sissoko Mandika. Muziek doet soms wonderen en ook hier: de twee verschillende stijlen muziek van de volkeren smelten ineen en leveren een heerlijke laid back cd op. Pathé bespeelt de hoddu, een Peulh variant van de viersnarige West Afrikaanse luit, en daarnaast akoestische gitaar. Hij beschikt over een hypnotiserende, ietwat hese stem.
Sissoko is koraspeler en zingt in de achtergrond. Alle dertien tracks zijn eigen composities van het duo. Ze worden vooral gekenmerkt door rust en een zekere melancholie. Desondanks is het spel van Sissoko op de kora soms watervlug en opzwepend. Het gitaarspel van Pathé is eerder basaal, maar effectief. Onderhuids swingen de liederen en enkele instrumentalen. Maar eerder dan uitbundig zwieren, zal je op de Aduna (‘de wereld’) heupwiegen. Het duo krijgt in wisselende samenstelling ondersteuning van een viertal gastmusici, hoofdzakelijk met percussie en achtergrondzang. De teksten en informatie is drietalig (Frans, Engels en Nederlands) in het cd-boekje opgenomen.
De cd heeft een prettige klank en is derhalve prima geproduceerd.  Aduna van Sow en Sissoko is een uiterst toegankelijk album, dat ook niet ingewijden zal bekoren.

 

Scroll naar boven