Mallebrok – Levende brau

Levende brau
(GO’ Danish Folk Music, GO 0516)

In Denemarken staan regelmatig nieuwe folkgroepen op. Vaak werpen ze ander licht op de oude traditionele muziek. Het kwintet Mallebrok is zo’n vernieuwer. De trombone en elektronische effecten nemen een belangrijke plaats in bij de folkband.

Het is even wennen, want het is niet altijd even duidelijk welke kant de muziek opgaat. Maar de ritmes, glijers, trillers en herhaalde thema’s komen niet zo maar uit de lucht vallen. Er is duidelijk nagedacht over klank en vorm. Toch is er naast het arrangement plaats voor enige improvisatie. Het opgeblazen slotakkoord van Himmel bimmel, opgebouwd uit muzikale extremiteiten, duurt niet minder dan anderhalve minuut.

De in onze streken en in Noord-Duitsland en Denemarken bekende ballade over de graaf van Marlborough leverde niet alleen de naam voor de groep. De traditional is uitgewerkt in Mallebrook en kent enkele interessante wendingen. Dat de wortels van een deel van de muzikanten in de jazz liggen, is duidelijk te horen in Høstpigen.

Met het aftellen van de tracks krijgt de muziek meer ruimte. Toch lijkt de cd meer gericht op het maken van indruk dan om te plezieren. Voor folkliefhebbers die het experiment niet schuwen dus.

 

Scroll naar boven