MANdolinMAN & Ansatz der Maschine – Houtekiet

Houtekiet
(Trad Records Trad019)

Bij het lezen van de aankondiging van deze cd maakte ik al een vreugdesprongetje: “één van de meest creatieve en vernieuwende Vlaamse groepen MANdolinMAN goes DJ Tiësto”. Voor de puriteinen: zo heftig is het echter niet. Wel ging het Vlaamse kwartet een samenwerking aan met Ansatz der Maschine (Matthijs Bertel), het soundscapes en synthmonster uit België. Zijn bijdragen vallen ruimschoots binnen de marges van het aanvaardbare, zelfs voor puriteinen.

Van mij had het best wat heftiger gemogen. Maar hoe Bertel bijvoorbeeld Zinnedans inkleurt is fenomenaal met een aanzwellende dynamiek naar het einde van het nummer toe. Zeer subtiel is dan Zondaar weergegeven. Niet meer dan een achtergronddrone, maar uiterst effectief. Een andere gastmuzikant, Robbe Kieckens, zorgt met zijn strakke percussiebijdragen voor een even grote rol in het geheel. Die van Rozanne Descheermaeker (hoorn in twee tracks) en Luc Weytjens (synths) is bescheidener. Maar bepalend zijn nog steeds de mandolines en de mandola, aangevuld met (akoestische en elektrische) gitaren en wat vioolwerk van het viertal Andries Boone, Peter-Jan Daems, Maarten Decombel en Dirk Naessens.

Het nieuwe product van MANdolinMAN is een soundtrack naar de gezaghebbende roman Houtekiet van Gerard Walschap. Een soundtrack bij een boek lijkt wat ongewoon, maar waarom niet? In de inlay zijn enkele tekstfragmenten opgenomen die verwijzen naar het boek. Ik ken het boek van Walschap onvoldoende om de teksten te kunnen plaatsen, maar het lijken frasen naar gebeurtenissen uit de roman.

Voor de muzikale vormgeving beroept het kwartet met Bertel zich dan weer op… oude overgeleverde melodieën! Al eerder bewezen zij op ongeëvenaarde wijze traditionele melodieën te kunnen bewerken en transponeren naar het heden en nu met aansprekende, virtuoos gespeelde arrangementen. Dat is hier niet anders met hedendaagse uitvoeringen van oude marktliederen, werkstukjes uit het 18e eeuwse ’T haegelant, melodieën uit Honderd oude Vlaamsche liederen van Jan Bols e.d. Ze klinken bij tijd en wijlen heel bekend, maar toch fris en verrassend, met ’t kwezelken van Gent omgedoopt tot HoorndragerI als meest gekend naast Van den Nachtegaal als Houtekiet (proloog en epiloog).

Ondanks dat het geen MANdolinMAN meets DJ Tiësto is, is deze soundtrack naar Houtekiet wel het summum uit hun oeuvre. Dit zou verplichte luisterkost moeten zijn.

Scroll naar boven