Mannen van Naam – De duivelsbrug

De duivelsbrug
(HKM 72027, Coast to Coast)

Het trio Mannen van Naam (alle drie ex-Pater Moeskroen) zette kort voor de corona pandemie losbrak hun theaterprogramma De duivelsbrug op de planken. De opgelegde beperkingen zorgden ervoor dat er veel verschuivingen en annuleringen waren. Zonde van het werk wat er in zit. De mannen hebben De duivelsbrug daarom nu weer opnieuw op het podium gezet.

Ook de bij het programma horende cd, die in 2020 verscheen, mag daarom in de reprise. Omdat De duivelsbrug nog niet eerder werd gerecenseerd in New Folk Sounds, is er nu aanleiding om dit alsnog te doen.

De foto op de voorkant van het cd-boekje geeft al een indruk van wat je mag verwachten: akoestische muziek met pit en beweging. Ad Grooten laat de mandolineklanken rollen, Wilbert van Duinhoven laat zijn vingers over de accordeontoetsen glijden en Ton Smulders legt ritmische patronen neer met zijn gitaarspel. Daarnaast spelen de mannen instrumenten als banjo, bas, fluit en cajon. Instrumentale versterking is er ook nog van Arthur Bont (drums, percussie), Joost van es (viool) en Wim Grooten (toetsen). Dat levert tezamen een goed gevuld geluid op, zonder dat het dichtslibt.

Het theaterprogramma De duivelsbrug is gebaseerd op een oude Brabantse sage. Ton Smulders, die vlak bij de brug over de rivier de Mark opgroeide, kent het verhaal uit zijn jeugd. Het is een verhaal over verboden liefde en onheil. In samenwerking met regisseur Dick Hauser werd het gegeven bewerkt en op muziek gezet.

De elf nummers die het verhaal vorm geven werden in chronologische volgorde op de cd gezet, conform de voorstelling. Het is geen doorgaande vertelling, maar liedjes (en een instrumentaaltje) die stukjes van de sage belichten. De nummers staan allemaal op zichzelf. Sterke troeven zijn het titelnummer, dat de cd opent, en Te mooi om waar te zijn. Het nummer Zet de tijd stil is een oud Pater Moeskroen repertoire, van de beste cd van die groep: Heimwee.

De cd bevat zeven bonustracks. De eerste twee – De strijd en Floris V – lijken me out-takes van De duivelsbrug. De andere vijf zijn afkomstig van de drie eerdere Mannen van Naam cd’s, waaronder het in 2017 verschenen Waargebeurd, waarbij werd samengewerkt met violiste Sylvia Houtzager.

Website: www.mannenvannaam.nl

Scroll naar boven