Marc Perrone – Babel-Gomme

Babel-Gomme
(Buda Musique 860316)

Marc Perrone geldt al jaren als een icoon in de Franse accordeonmuziek. Hij was het die het diatonisch accordeon in de Franse folk van de jaren ’70 binnenbracht. Deze man, in 1951 in een voorstad van Parijs geboren uit Italiaanse ouders, lijdt al meer dan veertig jaar aan een stil voortschrijdende multiple sclerose. Sinds enige tijd kan hij niet meer, ook niet met hulp, op eigen benen staan. Hij is aan de rolstoel gekluisterd, maar speelt nog met bijzonder veel zin op zijn ‘Castagnari’.
Het was tien jaar geleden dat hij nog een cd uitbracht, een kinderboekje met cd uit 2011 niet meegerekend. Maar beetje bij beetje groeide bij hem de droom om ook nog deze nieuwe cd te maken. Met de hulp van zijn trouwe vrienden, ook al van de partij op vorige cd’s van Perrone, is hij er in geslaagd dit mooie werkstuk Babel-Gomme te maken. Hij vertelt over deze titel dat het een woordspeling is op bubble-gum. In de woontoren waar hij opgroeide waren heel wat verschillende talen te horen die als kauwgombellen uiteenspatten en een rijkdom aan klanken voortbrachten.
Op de cd verhaalt Perrone – hij zingt niet meer zelf zoals hij op vorige platen wel deed – over zijn leven in die voorstad. De enkele liederen op deze cd worden gezongen door zijn muzikale compane Marie-Odile Chantran die ook diatonisch accordeon en draailier speelt. De bijzonderste stem is wel die van André Minvielle. Verder is er Gilles Apap op viool, Jacques Di Donato op klarinet, Bernard Lubat op melodica en piano en Jean-Luc Bernard op batterij. En die andere beroemde Franse accordeonist, Marcel Azzola, komt ook meespelen op chromatisch accordeon.
Een ingekleefd boekje geeft teksten en uitleg in het Frans, het Italiaans en het Engels. Babel-Gomme is een bijzondere cd die ook kan beschouwd worden als een eerbetoon van zijn vrienden aan Marc Perrone. Het is vast ook een geschenk van Perrone aan zichzelf. En dat is meer dan verdiend.

Scroll naar boven