Mare – Suite danse macabre en andere stukken

Suite danse macabre en andere stukken
(Lunatic Productions LP2021-01)

Martin Vermeer (gitaar, contrabas, percussie) en René Peterse (gitaar, mandoline, zither, en toetsen) zijn beiden woonachtig in (de buurt van) Delft. Ze zijn beiden ervaren muzikanten in het vooral regionale circuit. In 2019 hebben ze de koppen bij elkaar gestoken om een duo te vormen onder de naam Mare. Ze werkten aan eigen composities waarbij hun invloeden uit het verleden samen kwamen: blues, folk (met name Keltisch en Amerikaans), middeleeuws. Vanaf december 2020 werden vier studiomaanden gebruikt om de negentien nummers van de cd op te nemen. De editing, mixing en mastering vond in de drie er op volgende maanden plaats.

Rinkelende gitaren bepalen voor een niet onaanzienlijk deel het geluid. Wat zeker aangenaam is. Er is zonder meer voldoende afwisseling. De derde track, Mispelturig, heeft het geluid van oude countryblues. Verstild duo-gitaarwerk is te horen in Ginder. De nummers zes t/m tien vormen samen de Suite danse macabre, het titelstuk van de cd. Het is gevarieerd geheel. De suite wordt in- en uitgeleid door de Delftse Trinitas klok, gegoten in 1570. Ik meen in Danse macabre II een blaasinstrument te horen, maar die kan natuurlijk ook gewoon uit een keyboard getoverd worden.

Twee composities verwijzen direct naar de pandemie: Corona lockdown en Quarantaine. Nochtans klinken ze niet zwaarmoedig, eerder uitgelaten, dan wel berustend. In de korte afsluitende track Fjand blues wordt de muziek gemengd met het geluid van meeuwen. Sfeer speelt sowieso een belangrijke rol bij deze eerste cd van Mare. Het is muziek die je zowel rust kan brengen, als lekkere swing.

Scroll naar boven