Maria Kalaniemi & Eero Grundström – Svalan

 

Svalan
(Åkerö CD17 / Xango)

Als je over accordeonmuziek in Finland spreekt, valt al snel de naam van Maria Kalaniemi. Ze bespeelt de knoppenaccordeon alsof ze een heel orkest dirigeert. Haar nieuwste cd die ze samen met harmoniumspeler Eero Grundström maakte, is alweer zo’n etalage vol virtuositeit en ook daar blijkt weer haar veelzijdigheid. Tussen de traditionele muziek tref je eigen composities aan maar ook soundscapes gebaseerd op opnames tijdens haar bezoek aan Salonkylä in Noord-Karelië. Daar liet ze zich overweldigen door de schitterende natuur.

De cd is de echo van dat bezoek. In de titelsong (Zwaluw) valt zowel de rust als de onstuimigheid van de natuur te beluisteren. Fins-Zweedse liederen krijgen door de stem van Kalaniemi een melancholische klank, zoals in Kom alla mina bröderwaar bovendien nog een Oost-Europese sfeer zit ingebakken. Tussen de elf uiteenlopende tracks valt zelfs nog van tangomuziek te genieten (Liljan en Housotango).

Kalaniemi wil je met dit album eigenlijk deelgenoot maken van de schoonheid van Noord Karelië. Zoiets lukt natuurlijk nooit met muziek alleen. Daarom vult ze de schijf aan met schitterende foto’s van Harri Tolvanen. Ze tonen het gebied in verschillende seizoenen. Onbeschrijfelijk mooi èn indrukwekkend. Net als de muziek.

Scroll naar boven