Mario Pacheco – Livre

Livre
(Quem Tem Unhas; Xango Music Distribution)

Mario Pacheco behoort tot de elite van de bespelers van de guitarra portuguesa, het nationale instrument uit Portugal, rijkelijk verbonden met de fado. Mario kreeg de Portugese (traditionele) muziek met de paplepel ingegoten. Zijn vader, António Pacheco, was een beroemd gitarist, die de groten in de fadowereld begeleide, waaronder Amalia Rodrigues en Maria da Fé.

Mario trad in zijn voetsporen en volgde hem bij vele muzikanten op als trouwe bondgenoot. Inmiddels heeft Mario zelf een behoorlijke catalogus opgebouwd, waarvan Livre het meest recente product is. Voor dit album liet hij zich inspireren door literatuur, maar zijn muziek heeft geen woorden nodig. De klanken voldoen alleen al om te imponeren.

Het ontbreekt in de informatie over de herkomst van de composities. Ik vermoed dat het (deels) eigen werk is, maar een nummer als Caminhada klinkt mij als niet-kenner van de fado toch wel heel bekend in de oren. Het zou me niet verbazen als ook traditionals op het repertoire staan.

Behalve ondersteuning van Javier Limon, Jaques Morelenbaum en Gustavo Santaolalla, wordt Pacheco in een ruim aantal nummers begeleid door een (strijk)orkest. Dat geeft een wat cinematografisch karakter aan de nummers, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Livre is tevens geen strikt traditionele fadoplaat. Pacheco reikt verder dan dat bolwerk.

Je zou de composities licht klassiek kunnen noemen, maar ze herbergen voldoende binding met de traditie om ze ook als rootsmuziek te kwalificeren. Op een enkel uptempo nummer na zijn de meeste tracks melodische, haast introverte composities. Heel mooi en voortreffelijk uitgevoerd.

Scroll naar boven