Marlous Lazal & Kwartet – Zij van het Noorden (boek & cd)

Zij van het Noorden
(ISBN/EAN 978-94-6443-688-4)

Al een groot deel van haar leven is zangeres en journaliste Marlous Lazal (1961) gefascineerd door de Spaanse en Argentijnse cultuur, met name de flamenco en de tango. De liefde bracht haar naar Sevilla en Grenada, de muziek en het nachtleven naar Buenos Aires. De impact die dat op haar leven had bracht ze samen in een 128 pagina’s tellend boekje met de titel Zij van het Noorden, dat wordt vergezeld door een 15 tracks tellende cd. De korte verhalen en de bijbehorende liedteksten werden in dezelfde volgorde in het boek en op de CD geplaatst.

Medio jaren tachtig begon de fascinatie van Lazal voor het Spaanse, toen ze samen met een vriendin naar Portugal ging, en daar verliefd werd op de Spaanse Manuel. Ze zocht hem op in Sevilla en bleef daar lang genoeg hangen om een eeuwige liefde voor de cultuur te ontwikkelen. In een kleine schoenmakerswinkel kocht ze een paar rode flamenco dansschoenen en daarmee was het verbond gesloten.

Terug in Nederland vervaagde Manuel na enige tijd en bleek een Utrechtse flamencoschool een passende volgende stap. Om een half jaar later naar Spanje te vertrekken om het dansen daar serieus te gaan volgen. Veel ervaringen later was het geld op en diende de thuisreis te worden aanvaard. Inmiddels had Marlous het mysterie van de duende wel ontrafeld. Later worden ook Havana en Buenos Aires aangedaan, waardoor de liefde voor de tango tot volle wasdom komt.

De schrijfstijl van Marlous Lazal is kleurrijk, zonder dat ze zich verliest in details of zich al te veel laat meeslepen. De verhalen kunnen goed op zichzelf staan, maar zijn in combinatie met de liedteksten nog een stuk sterker. Lazal’s zangstem is aan de lage kant. Geen smartelijke emotionele uithalen, het ligt er niet dik bovenop. Zij van het Noorden. In combinatie met de Nederlandse teksten worden het aangename luisterliedjes met een mediterraan gevoel.

Een deel van de liederen – een vijftal – werd al in 2020 uitgebracht op een EP, onder dezelfde titel als de huidige CD. Toen al speelde Marlous met dezelfde muzikanten: Leon Mennen (gitaar), Matias Pedrana (bandoneon), Emma Breedveld (viool) en Enrique Firpi (percussie). In 2020 waren ook nog Mark Wyman (piano) en Daniël Lehmann (contrabas) van de partij. Eén nummer wijkt af van de rest: Zonder een woord met vastgelegd met de bandoneonspeler Nestor Vaz.

Alle teksten zijn van de hand van Lazal. Daarbij twee vertalingen: Oranjebloesem heet oorspronkelijk Naranjo en flor en Scheveningse dromen heette eigenlijk Caseron de Tejas. Ook op compositorisch vlak heeft Marlous haar bijdrage geleverd, andere melodieën werden bedacht door onder meer Leon Mennen, Mark Wyman en Margreet Markering.

Normaal gesproken zou ik zeggen: zet de CD lekker op tijdens het lezen, maar in dit geval is het beter om eerst de verhalen te lezen en dan met de liedteksten erbij de liederen voorbij te laten komen. Als je dan de sfeer nog niet te pakken hebt…

Al eerder bracht Marlous Lazal twee CD’s uit met Spaanstalige Argentijnse tango’s: Corazon al sur (1995) en Un amor en la distancia (2000).

Website: www.marlouslazal.nl

Scroll naar boven