Marten de Paepe – Alles naar de stort

Alles naar de stort
(Eigen beheer, )

Marten de Paepe is een Zeeuwse muzikant die al jaren resideert in Utrecht. Zijn drie voorgaande albums kan je plaatsen in de Americana/singer-songwritershoek. Met Alles naar de stort slaat hij een nieuwe weg in. Met een knipoog zou je het Hollandiana kunnen noemen. Teksten in het Nederlands die voorheen in het Engels werden gepend. Dat maakt het album toegankelijker, al zit er in sommige nummers echt wel meer onder de oppervlakte.
Het centrale thema is afscheid, herinnering, herstart. Een herinnering is zo’n ankerpunt: een fraaie, ingetogen ballade, waarbij met liefde wordt teruggekeken op voorbije tijden, maar tevens de drang om nostalgie te ontvluchten. De meeste liedjes kennen  een bluesy, ietwat zwoele sfeer, weinig uptempo, maar wel met voldoende pit, emotie en meeslependheid. Je kunt stellen dat De Paepe de gevoelige snaar weet te raken.
De akoestische gitaar is het uitgangspunt van de meeste liedjes. Het wordt aangevuld met een wisselend instrumentarium per track, variërend van drums, elektrische gitaar – een lekkere solo in Wij komen niet op tv –  toetsen, blazers en zeer spaarzaam maar effectief gedoseerde elektronica.
In Dichtbij wordt een spooky sound gecreëerd die heel vervreemdend werkt. De arrangementen zijn  sober gehouden: niet te veel, niet te weinig. Een toegevoegde waarde dus. Soms moest ik denken aan het sublieme album Jus d’Orange van Lieven. Niet muzikaal, op een enkele track na dan, maar meer qua intimiteit. Wel moest ik erg wennen aan de stem van De Paepe, terwijl ik die toch van eerdere albums ken. Waarschijnlijk vergt het zingen in het Nederlands dan toch een andere benadering en toenadering.
De Paepe zal met Alles naar de stort een Edison scoren noch verkoopcijfers breken. Maar eerlijke albums met een persoonlijke touch overleven wel de tand des tijds.

Scroll naar boven