Martin Korthuis & Eddo Pol – Nij

Nij
(cmh 17093 / Marista)

Na een jarenlange samenwerking met andere muzikanten sloeg Martin Korthuis een nieuwe weg in. Hij wou wel eens wat anders. Met Eddo Pol maakte hij het album Nij. Korthuis neemt daarbij de zang en de akoestische gitaar voor zijn rekening. Daarnaast is de elektrische gitaar van Pol duidelijk en soms prominent aanwezig. Zijn begeleiding wisselt qua stijl op de verschillende tracks en bovendien trakteert hij de luisteraar met enkele opvallende riffs. In Carpe diem laat hij horen ook met rock goed uit de voeten te kunnen.

Met de cd-titel Nij – het is ook de naam van het openingsnummer – is de stijl van de liedjes van Korthuis toch dezelfde gebleven. Wel gaat de Groninger in op de actualiteit. In Stil reflecteert hij op de ramp met de MH17 en van Sadako Sadaki maakt hij een anti-oorlogslied. Verder komt in Cadans de sleur van alledag naar voren en Onderwegens is met zijn ritmische muziek een echte road-song.

Twee gastvocalisten werkten mee, Paulien van der Wal in Licht en Fries Wolma in zijn eigen nummer Zummertied. De twee verleggen daarmee het accent op deze Groningstalige cd, waarop duidelijk de handtekening van liedschrijver Martin Korthuis is te herkennen.

Scroll naar boven