Matt Watts – How different it was when you were there

How different it was when you were there
(Starman Records SMR091, Bertus)

De Amerikaanse singer-songwriter Matt Watts woont al geruime tijd in België – Brussel om precies te zijn. Met How different it was when you were there heeft hij zijn tweede plaat uitgebracht, na zijn debuut Songs from a window (2014), dat hij volledig solo volspeelde en -zong. Ditmaal heeft hij een aantal ervaren musici uit de Belgische popscene ingeschakeld om zijn liederen, elf in totaal, muzikaal vorm te geven.
De belangrijkste inbreng is afkomstig van Nicolas Rombouts: contrabas, basgitaar, toetsen, percussie, productie, opnameleiding, geluidsmix. Hij verdiende eerder zijn sporen bij onder meer Dez Mona, Guido Belcanto en Stef Kamil Carlens. Deze laatste is ook present hier, met bijdragen voor tekst en muziek in twee nummers (de ‘single’ Joanne en Many a friend too kind. In laatstgenoemd nummer verzorgt hij ook achtergrondzang, gitaar en percussie). Verder werden ingeschakeld het duo Natalie Delcroix (zang) en Bjorn Eriksson (gitaar, zang), en Geert Hellings (gitaar) en Maarten Moesen (drums), die allebei eveneens Guido Belcanto op hun palmares hebben staan.
Samen zorgen zij voor een ontspannen, broeierig country noir geluid, dat de ingehouden, introverte zangstem van Watts de juiste voedingsbodem biedt. De naam van Townes van Zandt komt in mijn gedachten op. De teksten zijn veelal sfeerbeelden, die een inzicht geven in de kijk van Watts op de wereld om hem heen. De teksten van de nummers werden allen opgenomen in het cd-boekje, dus meegaan in de sfeer van verwondering word je gemakkelijk gemaakt.

Scroll naar boven