Maxime Le Forestier – Le cadeau

maxime-le-forestier-le-cadeau

Le cadeau
(Polydor 373 404-0)

De Franse chansonnier Maxime le Forestier (zie NFS 137) maakte in zijn ruim veertigjarige carrière veertien lp’s en cd’s. Hij nam ook op meerdere cd’s het volledige oeuvre op van wie hij zijn leermeester noemt, Georges Brassens. Vijf jaar na zijn vorige studio-opnames is er nu zijn vijftiende album met als titel Le cadeau. Er is één minpunt aan deze cd: hij duurt maar 33 minuten en bevat slechts 10 nummers. Voor het overige is het een mooie, rijke en gerijpte chansonplaat geworden.
Le Forestier schrijft meerdere chansons helemaal zelf, van andere schrijft hij de tekst en zetten zijn muzikanten en andere muzikale vrienden die op muziek. Een nummer van de gerenommeerde tekstschrijver Claude Lemesle, La folie, zette hij op muziek. Hij zingt het in duo met Camille, een der betere chansonnières van de jongere generatie in Frankrijk.
Van bij het eerste nummer hoor je dat de gitaar zijn geprivilegieerd instrument is. Heel speels klinkt Le p’tit air (video), op muziek gezet door zijn vriend Julien Clerc, voor wie Le Forestier al vaak teksten schreef. Een stukje bugel tussendoor vrolijkt het lied nog op. Le Forestier zingt, net als de meeste van zijn collega’s, onder meer over liefdes en relaties; ontluikende en vergane. In Impasse des oiseaux zingt hij over een vakantieliefde in Bretagne : ‘c’était pas grave d’être amoureux’. In dat nummer is het sterkst de muzikale invloed van Brassens te horen.
Wat op deze cd terugkomt, en wat we al sinds Né quelque part uit 1988 niet meer hoorden bij Le Forestier, zijn maatschappijkritische chansons. Zo gaat La p’tite hirondelle over een jongere die zijn land ontvlucht om betere oorden te zoeken, maar dood aankomt. In La bête curieuse hekelt hij de sensatiezucht van de nieuwsmedia die thans zelfs van ‘geruchten’ nieuwsitems maken. En in L’averse zijn het de kleine lui die de regenbui vangen, de bureaucratische heersers hebben een gouden regenscherm. Tenslotte krijgt in Le papillon een prachtige Mexicaanse vlinder pas een naam nadat een wetenschapper hem ontdekte en opspelde om te bestuderen. Maar wat heb je aan roem als je dood bent? Ook de muziek bij dat nummer klinkt Mexicaans.
Le Forestier heeft een merkwaardige liedjespen. Zijn nieuwe cd heet niet enkel Le cadeau, het is ook een cadeau.

Scroll naar boven