McKerron Brechin O hEadhra – Le Cheile

Le Cheile
(Brechi All Records CDBAR036, Xango Music Distribution)

Drie Schotse muzikanten, die elk hun sporen al elders verdienden. Violist Charlie McKerron speelde vanaf het begin bij Capercaillie. Daarnaast heeft zijn eigen fiddle groep Session A9. Sandy Brechin is een van de bekendste accordeonisten van Schotland en speelt onder meer met zijn eigen viermansgroep The Sandy Brechin Band. Het trio wordt gecomplementeerd met zanger-gitarist Brian O hEadhra, die succes heeft met het duo dat hij vormt met zangeres Fionnag NicChoinnich. Van dat duo verschenen reeds drie cd’s.

De vraag is natuurlijk altijd of het bijeen brengen van topartiesten ook een meerwaarde oplevert; iets wat het er bovenuit tilt. Dat is niet zo zeer het geval. Er wordt logischerwijs bijzonder goed gemusiceerd, maar het is allemaal wat voorspelbaar. Er wordt binnen de lijntjes gekleurd. De titel van de cd – Le cheile – betekent samen. De cd biedt precies dat. Dertien tracks werden er opgenomen, waarbij de instrumentale stukken het qua aantal net winnen van de liederen.

Cd-opener Wild mountainside is een ode aan de schoonheid van het Schotse land, en vergaarde als lied ruimere bekendheid toen Eddi Reader het op haar cd The songs of Robert Burns zette. O hEadhra zingt het met veel gevoel. Die trouwens zelf ook een heel aardig nummer kan schrijven, getuige The liberty, het derde nummer op de cd. Veel traditionele tunes passeren de revue, maar tevens van muzikanten als Gordon Duncan, Donal Lunny en Steve Cooney. Van Charlie McKerron werden twee instrumentale stukken vastgelegd: A tune for George Welsh en Craggan rock. Van Sandy Brechin één: Mr and Mrs Linklater of Cedarwood.

Voor liefhebbers van traditionele Schotse folk is Le cheile een mooie aanvulling op de verzameling. Want dat er drie toppers in het genre aan het werk zijn, daar hoef je niet aan te twijfelen.

Website: www.brechin-all-records.com

Scroll naar boven