Mehmet Evren Hacioglu – Kislar lal oldu

Kislar lal oldu (Winter has fallen silent)
(Acoustic music Records 316.1556.2)

Mehmet Evren Hacioglu is een Turkse baglama (0f Divan saz) speler en zanger. Hij maakt muziek, slechts met instrument en zang, in de oude traditionele context, waarmee hij cultuurdrager is voor de Anatolische en Turkse folklore. Op één na zijn alle acht tracks dan ook overgeleverde melodieën en teksten.
Die laatste beschouwen de gebruikelijke thema’s als oorlog, liefde, ontspanning na gedane arbeid, bezongen rituelen en liefdesverhalen. De herkomst is heel verschillend: van traditionele Alavitische poëzie tot verhalen en tunes uit diverse streken in Anatolië en zelfs een met Kaukasische achtergronden. Hacioglu beschikt over een diepe, zware en volle stem, echter beperkt in omvang. Zijn instrumentbeheersing is voortreffelijk. Hij haalt er prachtige harmonieën uit, maar evenzo krachtige akkoorden.
In een nummer als Bab-i-saba klinkt zijn saz als een metalrockgitaar. Weliswaar akoestisch en met de herkenbare lichte klank, maar de drive die in zijn spel zit doet niet onder voor de rockers. Zo kan Hacioglu ontroeren en obstinaat zijn. Die laatste twee polen hoor je Keskin Semahi, waar de energie zit in de instrumentale intermezzi en de overpeinzing in het gezongen deel. Juist de beperkte aankleding van de composities komt de expressie ten goede. In de gaten houden deze Mehmet Evren Hacioglu.

Scroll naar boven