Mehmet Polat – Ageless garden

Ageless garden
(Aftab Records MP59 / Xango Music Distribution)

Powerrock op de oud! Het eerste wat bij me opkwam tijdens de eerste tonen van openingstrack Hasret. En dat slechts met een onversterkte oud en wat opzwepende percussie (darbuka, daf en framedrum door Alper Kekec). Maar het swingt als de neten. Uit de informatie maak je op dat het een eerbetoon is aan een collega muzikant die omkwam bij een vernietigingsaanval door fundamentalisten. Vandaar de drive, de agressie… het weerspiegelt, evenals de negen overige composities het innerlijke gevoel van Mehmet Polat, omgezet in muzikale tonen.
Aylan is zijn weergave in muziek met betrekking tot de zinloze dood van het Syrische vluchtelingenkind dat verdronk tijdens de overtocht naar Europa. Je wordt er stil van. Met weinig, maar indringende tonen uit de oud geeft Polat ook hier zijn gevoelens vorm. De onmacht druipt er van af…
Je zou verwachten van de Koerdisch-Perzische Polat dat Arabische of Perzische elementen voorop staan. Maar door een meer dan 20-jarig verblijf elders is Polat ook muzikaal een wereldburger geworden. Door het instrument (oud) houdt hij die navelstreng gebonden, maar hij studeerde af in Indiase muziek.
Something is moving met tabla door Yama Sarchar, is zijn proeve van bekwaamheid. In Embrace it, een 11 minuten lang werkstuk, integreert hij diverse Afrikaanse ritmen met een oud Perzisch modaal systeem. Zoumane Diarra zorgt voor de melodische begeleiding op kora en halverwege neemt Shaho Andalibi de hoofdmelodie over op ney. Nog een muzikale goocheltruck hanteert hij in An Anatolian bulerias, waarbij een flamenco in een 7/8 ritme wordt geperst.
Geen technisch moeilijkdoenerij, maar wereldmuziek met uiting van gevoelens en gedachten van een zwervende wereldburger die verdomd goed op zijn instrument uit de voeten kan en daarmee intrigerende composities creëert.

 

Scroll naar boven