Meikhaneh – La silencieuse

La silencieuse
(Cas Particuliers/Buda Musique 5754744, Xango Music Distribution)

Soms kan je een groep direct duiden naar het instrumentarium dat bespeelt wordt. Of naar de taal waarin gezongen wordt. Zelfs naar muzikale structuren. Bij het trio Meikhaneh loop je gegarandeerd vast. Maria Laurent bespeelt de tovshuur luit en morin khuur viool. En ze zingt als een nachtegaal. Johanni Curtet neemt de gitaar ter hand, maar ook de dombra luit, mondharp en udu. Zijn stem leent zich voor keel-en overtoon zang. Je neigt naar iets Aziatisch, meer bepaald Mongool. Derde lid Milad Pasta beroert diverse percussie-instrumenten uit de Arabische diaspora zoals zarb, daf, udu. Tja…
En dan de composities: op een enkele na muzikaal allen eigen creaties. Tekstueel wordt oude proza en poëzie uit Perzie en Mongolie in het Hongaars, Frans en Portugees bewerkt, naast een tweetal nummers in een imaginaire (eigen) taal. Deze ultieme symbiose van stijlen, achtergronden, herkomst et cetera levert een sublieme vorm van eclectische wereldmuziek op. Ondanks de verscheidenheid is een strakke eenheid te ontdekken, waarbij Laurent schittert met haar flexibele stem.
De creaties van Meikhaneh zijn enerzijds onvoorspelbaar, onweerstaanbaar ook, maar toch als je de rit uitzit herken je een bepaalde aanpak: gedreven, maar niet overheerst door knappe percussie met de gitaar of luit als begeleidend instrument voor de polyfone klanken.
Meikhaneh neemt je mee op een (muzikale) reis door de Westerse oudheid, de Arabische diaspora en de Oosterse verfijndheid. Ze is spiritueel zowel als down to earth, betoverend, ontroerend en immer vertederend. Wat een schoonheid, wat een ontdekking.

Scroll naar boven