Menace d’Eclaircie – Let etoiles du rock ’n roll

(KLAM Records KR15)

Menace d’Eclaircie is inmiddels een gesettelde Bretonse formatie, maar niet alledaags. Er zijn voldoende authentieke elementen in hun uitvoeringen verwerkt, zoals Bretonse ritmen en aan de Bretonse folk gelieerde instrumenten als bombarde, biniou en accordeon. Maar ze spelen geen standaard Bretonse folk.

De titel van de cd moet je enerzijds humoristisch opvatten, anderzijds bevat het een stuk realiteit. De muziek op Les etoiles du rock ’n roll is een mengelmoes van folk, rock, blues, funk en swing, maar dan gehusseld in een grote mengkom. Het resultaat is een stevige bijt, waarbij de ingrediënten nog wel te herleiden zijn, maar er toch een unieke creatie ontstaat. Naast de genoemde bombarde (Thomas Lotout) en accordeon (Youen Paranthoën) zijn de bariton- en sopranosaxofoon door Nicolas Chatelet bepalende instrumenten in de sound. Chatelet gebruikt ze op een dusdanige wijze dat ze een absolute meerwaarde kennen. Soms met de baritonsax brommende baslijnen, maar ook de soli snijden hout. Hier en daar wordt het instrument gedubd, waardoor een brasskoortje ontstaat. Nergens opdringend, altijd functioneel. Met funky riffs ondersteunt gitarist Kerian Portebois de melodie-instrumenten en zorgt drummer/percussionist Jean-Marie Stephant voor stuwende ritmen.

Alle composities zijn van de formatie zelf (Youen Paranthoën), dus geen trad-arr’s. De melodieën zijn aanstekelijk, up tempo, swingend, dansbaar, lekker stevig met toch voldoende ruimte voor finesse. Ik kan me zo voorstellen dat een fest-noz met deze ‘Breton folkrock’n roll’ een echt feestje wordt. En thuis schud je onbewust mee op de heerlijke swing van dit kwintet.

Scroll naar boven